"IŞİD KAFA KOPARDI KADINLARI KAÇIRDI"
Musul'un Sincar (Şengal) İlçesi'ni ele geçiren IŞİD'ten kaçarak geldikleri Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde deprem konutları ve çadırları yerleştirilen Ezidiler, yaşadıklarını anlattı. IŞİD’in saldırması ile birlikte hızla yaşadıkları yerleri terk ettiklerini ifade eden Ezidiler, zor şartlar altında kilometrelerce yol kat ederek Türkiye’ye sığındıklarını dile getirdi.
Silopi’deki çadıra yerleşen Sait Belek, "Çocuklar açlıktan öldüler. Şengal'de yaşayan Ezidiler kaçtılar. Kalan 1000’e yakın Ezidi'yi kurtarmak için helikopterler gönderildi. Gece saat 03.00’te IŞİD’in saldırısına uğradık. Biz mazlum insanlarız. Suçsuz yere öldürüldüler. Rabia yönünden de bize saldırdılar. Her yerden saldırdılar. Türbelerimize saldırdılar, yıktılar. Şengal'den kaçarken yolda ölenlerimizi kendi imkanlarımız ile defnettik. Erkek ve çocukları öldürüp kadınlarımızı götürdüler. IŞİD ağır silahlar ile gelince peşmergeler kaçtı. Çatışmadan kaçtık. Silopi’ye sığındık. Buradaki halk bizimle ilgilendiler. Kadrimizi tuttular. Hastalarımızı tedavi edip ilaç verdiler. Yatacak yer temin ettiler" dedi.
"ÇOCUKLAR OTLARDAN ZEHİRLENDİ"
Yaser Güver, Peşmergelerin kaçmasından sonra YPG'nin kendilerini koruma altına aldığını belirterek, "Şengal'deki çatışmadan kaçan bazı çocuklar aç kalınca yedikleri otlardan zehirlendiklerini öğrendik. Biz öyle bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Aç karnına yol aldık. Çok zorluk çektik. Yaklaşık 10 saat boyunca yol yürüdük" dedi.
Türkiye’ye sığındıktan sonra yakınları ile telefon ile görüşen Elyas Haci, "IŞİD saldırısından yaya olarak kaçarken yol kenarında 6 çocuğun susuzluktan öldüğünü gördük. Buraya geldikten sonra ablama telefon açtım orada bulunan YPG güçleri tarafından kendilerine yemek getirildiğini söyledi. Helikopterlerden gıda paketlerinin geldiğini ve Rojava bölgesinden de bazı yardımların kendilerine ulaştığını dile getirdi. Türk gümrüğüne yakın bölgede bekleyen akrabalarımız pasaportları olmadığı için buraya gelemiyorlar. Akrabalarımıza kavuşmamız için Almanya, Fransa, Rusya ve Türkiye’den yardım bekliyoruz. Zaho da tehlike altındadır. Biz akrabalarımızın da buraya gelmesini istiyoruz. Birlikte olmak istiyoruz" dedi.
Akrabaların Irak’ın Zaho kentinde beklediğini ifade eden Hayat Yezdi, "Hududun diğer tarafından bekleyen akrabalarımız var. Kocam, 4 gelinim, oğlum ve 6 torunum karşı taraftalar buraya gelemiyorlar" dedi.
Silopi’de çadırda yaşamlarına devam eden Ezidilerden Fatma Sait Ahmet, "Şengal Dağı'nda zehirlenenler arasında kuzenlerim ve komşularım vardı. IŞİD örgütü komşularımızdan birinin kafasını kopardı. Eşini de götürdüler. Olanları görümcem görüp bize anlattı. Babaları ise çatışma anında kaçarak kurtulmuş. Biz korkudan yeme içmeyi unuttuk. Tek amacımız canımızı kurtarmak ve IŞİD’ten kurtulup güvenli bir yere yerleşmekti. Bu acıları sizin aracılığınız ile anlatıyorum. Çok acılar çektik. Taşların üzerinde uyuduğumuz zamanlar oldu. Cebimizde tek kuruş bile yok. Zaho’ya geldik. Süleymaniye’de ağabeyim eşi ile görüştük. Buraya geçebilmek için para yolladı. O parayla araç kiralayıp buraya geçebildik. Türkiye hududuna girdiğimiz zaman rahat bir nefes aldık. Burada bizimle bayağı bir ilgilendiler. Kendimizi evimizde hissettik" dedi.
Almanya’dan gelen ve Irak’a geçecek olan Ezidi bir grup Silopi’deki konutları ziyaret etti. Ezidiler orada yaşadıkları durumu gözyaşları ile anlattı.