BALIKESİR’in Edremit İlçesi’ndeki Kazdağları’nın şifalı otlarından yapılan takılar, estetik görünüm ve güzel kokularıyla kadınların yeni gözdesi haline geldi.
Kazdağları’nda yetişen bitkiler, kadınların süs olarak taktıkları takıların yapımında kullanılıyor. Bitkilerden yapılan organik kolyelerin her biri farklı anlamlar içeriyor. Edremit'te yıllardan bu yana takı yapımıyla uğraşan ve ürünlerini kendisinin kurduğu, 'konar göçer' Türk boylarının ilginç ve özgün kültür varlıklarının sergilendiği Özel Tahtakuşlar Köyü Etnografya Müzesi’nde satan Alibey Kudar, bitkilerden yapılan takıların her birinin farklı bir anlam taşıdığını söyledi. Selçuklular döneminde takılarda doğal malzeme kullanıldığını, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise, gümüş ve altının ön plana çıktığını ifade eden Kudar, şöyle konuştu:
"Daha sonra, takılarda kullanılan değerli taşların birşeylere iyi geldiğine inanıldı. Örneğin yeşim, zümrüt ve akikin uğur; inci ve elmasın ise uğursuzluk getirdiğine inanıldı. Biz Kazdağları’nda yetişen çeşitli bitki ve otlardan kolye, yüzük, bilezik, küpeler üretiyoruz. Bu Türkmen kültürünün günümüze taşınmasını da sağlıyor, kadınlar da ilgi gösteriyor. Doğadan gelen her şey değerlidir. Tahtadan bile olsa eğer o malzemeye tasarım ve ruh eklerseniz, bu çok değerli bir mücevhere dönüşebilir."
ORGANİK MALZEME KULLANILIYOR
Kazdağları eteklerinde yaşayan Türkmenler'in takı ve nazarlıklarında hala organik malzemeler kullanıldığını ve son günlerde bu tür takılara ilginin arttığını kaydeden Kudar, şöyle dedi:
"Kazdağları’ndaki bitkilerinden yapılan takılar da ayrı anlam taşıyor. Özellikle kadınlar büyük ilgi gösteriyor. Türkmen takı ve nazarlıklarında hala organik malzemeler kullanılıyor. Kazdağı köknarı kozalağı, üzerlik otu, badem, çitlembik ağacı, galiçya, mercan, çam fıstığı, zeytin, iğde, yabani hurma gibi ürünlerin çekirdeği takı olarak kullanılıyor. örneğin karanfilden yapılan kolyeleri evlenmek isteyen kızlar ve yeni gelinler takıyor. Karanfil kolyelerinin kokusu azalınca ıslatıldığında yine ilk günkü gibi kokmaya başlar. Ana kokusu adını taşıyan ve dağlardaki boy adı verilen yabani otlardan yapılan kolyeler ise, tıpkı bir annenin kokusu gibidir. Bir inanışa göre anne evden giderken bu kolyeyi çocuğuna takar ve çocuk da annesi yanında zannederek ağlamazmış. Zeytin çekirdeğinden yapılan kolyelere ise, 'Barış kolyesi' adı verilirdi. Bu kolyeleri de güzel görünmek isteyen genç kızlarımız takıyor."