İSTANBUL, () Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi. Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesi şöyle:
"1- Nijerya’nın Lagos kentinden İspanya’nın Barcelona şehrine giderken uçakta rahatsızlanarak İstanbul’da gözlem altına alınan ve 'ebola virüsü' şüphesiyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Nijeryalı Stella Omorowa’nın, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun uluslararası laboratuvardaki tetkik sonucuyla ebola virüsü taşımadıklarının kesinleştiği açıklaması dikkate alındığında tıbbi tetkikleri hangi uluslararası laboratuvarda yapılmıştır?
2- Türkiye’de ebola virüsünü teşhis edecek tıp laboratuvarları bulunmakta mıdır? Bulunmaktaysa bu laboratuvarlar hangileridir?
3- Olası bir ebola hastalığı vakasına rastlanması durumunda Türkiye’de Uluslararası Sağlık Örgütü’nün belirlediği koşullarda tedavi verebilecek hastaneler hangileridir?
4- Nijeryalı kadın yolcunun uçaktan hastaneye nakli esnasında uygulanan tahliye yöntemi, Uluslararası Sağlık Örgütü’nün belirlediği standartlara uygun mudur?
5- Örneğin, Liberya’da Ebola virüsü kapmış olma şüphesiyle getirildiği Madrid Havaalanı’ndan hastaneye nakli esnasında İspanya vatandaşı Miguel Pajares adlı bir rahibe uygulanan karantina yöntemi (uygulanan tahliye ve karantina yöntemi gazeteler tarafından kamuoyuna fotoğraflarla gösterilmiştir) ile İstanbul'da Nijeryalı kadın yolcuya uygulanan karantina yöntemi kıyaslandığında hangi karantina yöntemi doğru yöntemdir?
6- Ebola virüsünün Türkiye’ye sıçramaması için alınan tüm tedbirler nelerdir? (Sınır kapılarında alınan tedbirler dahil?)
7- Sağlık Bakanlığı tarafından, Türkiye de ebola virüsü ile ilgili vakalara rastlanması durumunda bir acil durum planı hazırlanmış mıdır? Hazırlandıysa acil durum planının ana başlıkları nelerdir?