CUMHURİYET rejimine karşı ayaklandıktan sonra yakalanarak idam edilen Şeyh Said ve 47 arkadaşı, Diyarbakır'da idam edildikleri yerde BDP'liler tarafından düzenlenen törenle anıldı. Kürtçe ve Türkçe duaların yapıldığı anma töreninde konuşan BDP İl Başkan Yardımcısı Eşref Mamedoğlu, idam cezası vermenin ve imha politakalarının çözüm getirmediğini belirterek, "Cenazelerinin toplu gömülmesi ve yerinin gizli tutulması, mezarlarının ailelerine, halkımıza verilmemesi bu halkın belleğinden yaşananları söküp atmamış; bilakis güçlü bir sahiplenmeyi yaratmıştır" dedi.
Şeyh Said ve 47 arkadaşı, Cumhuriyet rejimine karşı ayaklandıkları gerekçesiyle, 25 Haziran 1925 tarihinde Diyarbakır'dki Dağkapı Meydanı'nda idam edildikleri yerde, bugün anıldı. BDP İl Başkan Yardımcısı Eşref Mamedoğlu ile yaklaşık 50 kişinin katıldığı anma töreninden önce Kürtçe ve Türkçe olarak dualar okundu.
Daha sonra Kürtçe ve Türkçe açıklama yapan BDP İl Başkan Yardımcısı Eşref Mamedoğlu, 89 yıldan bu yana giderek büyüyerek kanayan yaraya dikkat çekmek ve bu yaranın tedavisi için toplandıklarını söyledi. Önderleri şahsında darağaçlarına çekilen, kıyım ve sürgüne tabi tutulan Kürtler'in, 89 yıl sonra hak, adalet, eşitlik ve özgürlük arayışlarını sürdürdüklerini ifade eden Mamedoğlu, şöyle devam etti:
"Ne inkar ve imha ne de başkaldırı ve isyan çözüm getirememiştir. Atalarımıza reva görülen idamlar ve idamlar sonrası cenazelerinin toplu gömülmesi ve yerinin gizli tutulması, mezarlarının ailelerine, halkımıza verilmemesi bu halkın belleğinden yaşananları söküp atmamış; bilakis güçlü bir sahiplenmeyi yaratmıştır. Atalarımızın cenazelerine yaptığınız saygısızlıktan vazgeçin. Mezarlarını aileleri, ardılları olarak bizlere teslim edin. Onları kendi örf, adet ve inancımıza göre gömmek; mezar taşlarını dikmek ve vasiyetlerini yerine getirmek istiyoruz. Bu, Kürtlere tarihte yaptığınız zulümlerden dolayı bir özür anlamı taşıyacaktır. Aksi bir mantıkla 29 Haziran 1999 yılında PKK lideri sayın Abdullah Öcalan’a verilen idam cezası ile 1925 29 Haziran’ına atıfta bulunularak idam cezası vermek ve inkar-imha politikaları ile çözüm mümkün değildir. Başta Şeyh Said hadisesinde yaşanan katliamlar olmak üzere Zilan, Dersim ve en son Roboski katliamı olmak üzere yaşanan katliamlar aydınlatılmalıdır. Kürtler'in iradesine saygı ve karşılıklı müzakereler ile ortak bir yaşamın tesisi mümkündür. Şahadetlerinin 89'uncu yıldönümünde burada Dağkapı’da bulunan Şeyh Said Meydanı'nda bir kez daha şehitlerimizi anarken aziz hatıralarına bağlılığımızı ve saygılarımızı sunuyoruz."

FOTOĞRAFLI