KARS merkeze bağlı Başgedikler Köyü'nde yaşayan 60'ncı Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu 6'ncı sınıf öğrencisi Yusuf Ülker, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) yarışmasında 'sesli emniyet kemeri' projesiyle Türkiye ikincisici oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğinde matematik ve fen bilimleri alanında düzenlenen 'Bu benim eserim' proje yarışmasına ülke genelinde 42 bin 493 proje katıldı. Başgedikler köyünde yaşayan 60'ncı Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu 6'ncı sınıf öğrencisi Yusuf Ülker, 'Özel emniyet kemeri' projesiyle bölge elemelerini geçerek Ankara'ya gitmeye hak kazandı. 12 yaşındaki Yusuf Ülker, emniyet kemeri takmak istemeyenlerin ikaz sesini önlemek için kullandığı 'ölüm tokasına' karşılık 'özel emniyet kemeri' projesi geliştirdi.
Geliştirdiği projeyle emniyet kemeri takılmadığı zaman kazada anında meydana gelen çarpışma sesleri tekrar edilerek sürücüyü uyardıklarını belirten Yusuf Ülker, bu sistem sayesinde emniyet kemeri takılmasının zorunlu hale geleceğini ileri sürdü. Geçen 9 Mayıs'ta Ankara'da yapılan ödül töreninde Türkiye 2'ncisi olarak Proje Rehber Öğretmeni Züleyha Gözde Baltacı ile ödülünü Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın elinden aldığını anımsatan Ülker, çok mutlu olduğunu söyledi.Yusuf Ülker'e Val Eyüp Tepe de altın hediye ederek başarılı çalışmalarını sürdürmesini istedi.
Okula gitmek için hazırlanırken sabah haberlerinde 'ölüm tokası' haberini TV'den izlediğini ve bu sırada projenin aklına geldiğini anlatan Yusuf Ülker, projesinin detaylarını şöyle anlattı:
"Okula geldiğimde öğretmenime projemi anlattım. Emniyet kemerinde, 'ölüm toka'larının kullanılmasını engellemek için proje çalışmalarına başladık. Emniyet kemeri takılmadığı zaman trafik kazalarında ölümler meydana geliyor. Emniyet kemerinin takılması için ikaz veren ses, ölüm tokasıyla önleniyor. Ben, emniyet kemerinin yuvasını inceledim. Birincisi, yuva ile kemer ucunu, tıpkı anahtar ve kilit gibi çalıştırmayı planladım. İkinci olarak da emniyet kemeri takılmadığında çalan 'bib' sesi yerine kaza sırasında meydana gelen çarpma veya siren sesi eklenebilir. Kemer takılmadığında bu ses sürekli tekrar ediyor. Geliştirilen sisteme toka uymadığı için emniyet kemeri takılması zorunlu hale geliyor."
Başgedikler Köyü 60'ncı Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu Müdürü Ozan Ağadedeoğlu ise böylesine başarılı bir projenin bir köy çocuğundan çıkmasının önemine değindi. Ozan Ağadedeoğlu, "Yusuf Ülker'in yaptığı proje, hemen uygulanabilir özelliğe sahip. Proje hayata geçirilirse her sürücü emniyet kemeri takmak zorunda kalacak" diye konuştu.

BA(KS/AAA) (FOTOĞRAFLI)