18 il ve 22 ilçede 18 yaş üstü seçmen üzerinde anket çalışması yapan Gezici Araştırma Merkezi, 1264 kişiyle görüştü.


26-27 Mart 2016 tarihlerinde yapılan saha çalışmasında hata payının yüzde 2.5 olduğu açıklandı.

DESTEK YÜZDE 55'E ULAŞTI

'AK Parti, kurulduğu günden bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştır' diyen Gezici Araştırma Şirketi'nin açıklamasına göre halkın yüzde 55,2'si Başkanlık Sistemi'ni destekliyor, yüzde 35,5'i ise hayır diyor.

Gezici'nin anket analizinde şu ifadelere yer verdi:

MUHALEFETE UYARI

'Bu anlamda muhalefetin iyi çalışması gerektiği görülüyor. Çalışmaların önemli olduğu, sonuçlarda dramatik değişiklikler yapabileceği görülmektedir.

"KARARSIZLAR EVET DEME EĞİLİMİNDE"

Halkın yüzde 9,3'lük kesimi kararsız. Bu kesim üzerinde çalışılabilecek alanı oluşturmaktadır. Kararsız seçmenin evet deme eğiliminde olduğu, fakat muhalefetin de ne söylediğini anlamaya başladıkça hayır cevabının da arttığı görülmektedir.

'ERDOĞAN'A OLAN GÜVEN ARTTI'

Vatandaşın Başkanlık Sistemi'nde anladığı ve yorumladığı önemli başlıkların gün geçtikçe daraldığı ve Erdoğan'a olan güvenin artmasıyla başkanlık sistemine olan güvenin de arttığı görülmüştür.

HALK 'BUNU YAPARSA AK PARTİ YAPAR' DİYOR

Türkiye'nin birinci niteliğinde olan güçlü devlet olmalı kavramına, 7 Haziran-1 Kasım sonuçlarının neden olduğu görülmektedir. Halkın 7 Haziran'dan sonraki genel yorumu halen devam etmektedir. 'Yapsa yapsa bunu AK Parti yapar' diyor. Bu algının önümüzdeki 10 yıl boyunca kırılması zor görünüyor.

'AK PARTİ MUTLAK İKTİDARI TEKRAR GÖĞÜSLEDİ'

Halkın gözünde AK Parti tecrübeli bir parti. Denenmiş ve deneysel yöntemlerle güven kazanmış, yaptığı hizmetlerle halkın konforunu arttırdığı, halk tarafından en reformcu hükümet olarak sürdürülebilir şekilde okunduğu görülmektedir. Türk halkının önceliğinin sanılanın aksine ekonomi olmasından çok, bulunduğu bölgede etkili devlet olma niteliği olduğu görülmektedir. Bu anlamda yapılan ankette, yeni anayasa sorusunda yapılacak olan bir seçimde AK Parti'nin mutlak iktidarı tekrar göğüslediği görülmektedir.

'MHP DEĞİŞİM OLSA BİLE TOPARLANAMAZ'

Bu anlamda MHP ve HDP'de önemli bir düşüşün görülmesi önümüzdeki dönemde de erken seçimin gündeme gelmesini sağlayabilir. Özellikle 7 Haziran'daki yanlış kararların sonucunu 1 Kasım'da göstermişken bugün itibariyle MHP'deki parti içi çekişme bu cezalandırmayı daha da arttırmaktadır. MHP'de bir değişimin olmasında dahi partinin toparlanması kolay kolay mümkün görünmüyor.

'HALK SURİYE VE ORTADOĞU POLİTİKALARINI DOĞRU BULUYOR'

Halk, paralel yapı ile olan mücadelede hükümeti yüksek oranda desteklemekte olup her parti oy verenlerinden yüksek oranda destek almaktadır. Halkın Tayyip Erdoğan'a karşı olan sevgisi yüksek oranda devam etmektedir ve MHP'deki parti içi sorunların devam etmesi yüksek derecede oy kaybına sebep olmuştur. Bugün itibariyle MHP baraj altıdır. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki vatandaşlarterörle mücadele konusunda hükümeti yüksek oranda desteklemekte olup son operasyonların bölgedeki oy oranları açısından AK Parti lehine gelişme gösterdiği görülmektedir. Halk Suriye ve Orta Doğu politikası açısından hükümeti başarılı bulmamaktadır.'