ORDU'nun Mesudiye İlçesi Çavdar Karakolu'nda görev yapan Türkiye'nin ilk ve tek kadın karakol komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar'ın çabası ilçede kadına karşı şiddet ve çocuk istismarcılığı olaylarını bitirdi. Mesudiye İlçe Kaymakamı Lütfullah Ün, Şenay Komutanı, üstün başarı ve çalışmaları nedeniyle 'başarı' belgesi ile ödüllendirdi.
Ordu'nun Mesudiye İlçe Kaymakamlığı'na yaklaşık 5 ay önce atanan Lütfullah Ün, ilçede 'Kadına Karşı Şiddet ve Çocuk İstismarcılığının Önlenmesi' için proje hazırlayarak, projenin koordinatörlüğüne Mesudiye Çavdar Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar'ı atadı. Evli bir çocuk annesi, aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek karakol komutanı olan Şenay Haydar, Kaymakam Lütfullah Ün'ün hakim eşi Filare Şahin Ün'ün de destekleriyle ilçede 3 belde, 57 köyde evleri tek tek dolaşarak kadına şiddet ve çocuk istismarcılığını bitirmek için çalışma yaptı. Jandarma Genel Komutanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da Şenay komutanın örnek çalışmasının basına yansıması üzerine projenin ülke geneline yayılmasını sağladı.
ÇALIŞMA ADLİ SUÇLARI DA AZALTTI
Mesudiye Kaymakamı Lütfullah Ün, Şenay komutanın çabasıyla projede başarı sağladıklarını, Jandarma Genel Komutanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere Ordu Valiliği ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın örnek projeyi destekleyerek çoğaltmaya çalıştıklarını kaydetti. Projenin uygulandığı 5 aylık sürede ilçe genelinde kadına şiddet ve istismar olayı yaşanmadığına dikkat çeken Kaymakam Ün şöyle dedi:
"Vatandaşlar istediği zaman Şenay komutana ulaşabiliyorlar. Proje basın yoluyla duyulunca daha da etkili oldu ve başarıya ulaştı. İlçemizde proje başlayalı 5 ay oldu, kadına şiddet olayı yok. Proje başladıktan sonra hiçbir şiddet olayı yaşanmadı. Kadınlar sadece kendi bölgelerinde değil, her bölgede komutanla bağlantı kurabiliyorlar. Makam ve cep telefonundan her türlü konuda komutana kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Bu çalışmayla ilçemizdeki adli suçlarda da çok ciddi bir düşüş yaşandı, diğer suçlarda gözle görülür azalma var."
EKONOMİK DURUMU İYİ OLMAYAN AİLELERE DESTEK
Şiddet olaylarının temelinde ailelerin ekonomik sıkıntılarının yattığını vurgulayan Kaymakam Lütfullah Ün, projenin ikinci etabının startını vererek sosyal anlamda kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanmaları için de çalışma başlattıklarını söyledi. Ocak ayında kadınların aile ekonomisine katkı sağlayabilecek, gelir getirici çalışmalarla projeyi sürdüreceklerini ifade eden Ün, "Bunların yanı sıra, ekonomik durumu iyi olmayan ailelere ve öğrenci olan çocuklarına kıyafet yardımında bulunduk. 150 öğrencimizi tepeden tırnağa giydirdik. Ailelerden çok olumlu tepkiler aldık. Bu gibi çalışmalar aile içi geçimsizliğin de önüne geçti" diye konuştu.
KADINLARIN SOSYAL ÖRGÜTLENMESİ SAĞLANDI
Kaymakam Ün, projede kat ettikleri mesafe ve bundan sonra yapılacak çalışmaları ise şöyle anlattı:
"Projeyle ilgili amacımız kadınların sosyal örgütlenmesini sağlamaktı, bunu sağladık. Birtakım faaliyetlerle, dernekleşmeyle kadınların dikkatini sosyal yöne çektik. Her mahallede bu farklılığı yaratmak için sosyal liderler oldu. Şimdi ise sosyal anlamda kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanması için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) iş kurma kurslarıyla ekonomik katkı sağlamak istiyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odasıyla birlikte çalıştığımız gelir getirici 'Kuşburnu Yetiştiriciliği' projesi var. Bölgemizde yetişen kuşburnu ciddi talep görüyor. Şuan için bir alan taraması çalışmamız var. Kalkınma Ajansı'na konuyla ilgili bu projeyi hazırlayıp sunacağız. Ekonomik anlamda iş kurma çalışmaları düşünüyoruz. Kadınlar bunlarla ekonomik özgürlüğünü kazanabilirler. Sosyal denge bu çalışmalarla sağlanmış olacak. Böylece kadınlarımıza 'devlet bizimle birlikte' imajını artıracağız."
Kaymakam Lütfullah Ün, kadına şiddetin önlenmesi amacıyla İlçedeki camilerde her Cuma vaaz verildiğini, ayda iki kez Cuma günleri de kadına şiddet ve ailenin öneminin hutbelerden anlatıldığını sözlerine ekledi.