SÜRÜNGENLERİN yaşamı üzerine çalışmalarını sürdüren Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen, nesli tehlike altında olan Finike kara semenderi türünü ilk kez çiftleşme anında görüntüledi.
Bazılarının ateşte yanmadığına inandığı ve 'kuyruklu kurbağa' olarak da anılan semenderlerin çiftleşmesi, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen tarafından Antalya'da kayıt altına alındı. Finike- Demre bölgesinde endemik bir tür olarak yaşadığı uluslararası alanda kayıtlara geçen Finike kara semenderleri üzerine çalışan Prof. Dr. Göçmen, semenderlerin çiftleşmesini 'jelibonların aşkı' olarak nitelendirdi.
Yıllardır sürdürdüğü çalışmalarda semenderlerin kur davranışlarını gözüyle görmeye çalıştığını anlatan Prof. Dr. Göçmen, bunun bu yıl gerçekleştiğini söyledi. Dişi ve erkek kara semenderlerinin biyolojik yapısı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Göçmen, "Döllenme vücut içinde olur. Yaklaşık 8- 9 aylık bir süre sonra dişinin gerek sol, gerek sağ yumurtalığında birer küçük jelibon doğmaya hazırdır. Geçen yıl da doğumu gözlemiş, ancak fotoğraf alamamıştım. Bu beni sevindirdi" dedi.
TÜR TEHDİT ALTINDA
Uluslararası Koruma Birliği kurallarına göre koruma altına alınması gereken nesli tehlikedeki türlerden olan ve 'Likya semenderi' olarak da bilinen Finike kara semenderi, mermer ocakları nedeniyle tehdit altında.
Prof. Dr. Bayram Göçmen, uluslararası yayında yer alan bir makalesinde mermer ocaklarının kara semenderleri üzerindeki en büyük tehditlerden biri olduğunu belirterek, biyolojik rezervin yok edildiği yönündeki tehlikelere işaret etti.