İZMİR’in Selçuk İlçesi’nde, Belediye ile Selçuk- Efes Kültür ve Turizm Vakfı’nın desteğiyle bu yıl 32’ncisi düzenlenen Selçuk- Efes Deve Güreşi Festivali’nden kıran karına güreşler yapıldı.
Selçuk- Efes Deve Güreşi Festivali, binlerce güreşseveri biraraya getirdi. Türkiye’nin en ünlü develerinin katıldığı festival, İstasyon Meydanı’nda 'Altın Havan En Süslü Deve Yarışması'yla başladı. Yarışma sonrası develer Selçuk sokaklarında gezdirilip, Pamucak Arena’ya getirildi. Festivalin ünü yurtdışına taşan güreşleri, bugün öğle saatlerinde geleneksel duayla başladı. Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, "Kimileri deve güreşlerini eleştiriyor. Bu güreşler sayesinde ülkemizde sayıları azalan develer koruma altına alınmış oluyor" dedi. Kaymakam Boyacı’nın konuşmasının uzaması üzerine güreşseverlerden ıslıklayanlar oldu.
20 BİN KİŞİ İZLEDİ
Selçuk deve güreşlerini İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın yanı sıra, çeşitli fotoğraf dernekleri, bazı yabancı ülke televizyon kanllarının muhabirleri ve yurdun çeşitli bölgelerinden gelen yaklaşık 20 bin kişi izledi. Birbirinden namlı 130 deve kıran kırana güreşti. İzleyenlerden bazıları yaktıkları mangallarda deve sucuğu pişirerek yedi.
Güreşleri izlemeye gelen bir grup, Kurtuluş Savaşı sırasında dağlarda gezen efelerin koyun kesmesini canlandırdı. Ancak canlandırmada koyun yerine yere bir insan yatırıldı. İlgiyle izlenen canladırma zeybek oyunuyla sona erdi.