Teoman ERİŞ/ ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde 800 yıllık Selçuklu tersanesinde 62 yıl aradan sonra yeniden tekne yapımına başlandı.
Tarihi Alanya Kalesi'nin bulunduğu yarımadanın doğusunda yer alan ve en son 1952 yılında tekne yapılan Selçuklu tersanesinde 62 yıl aradan sonra yeniden çekiç ve testere sesleri duyulmaya başlandı. Alanya Belediyesi'nin Kızılkule-Tophane Ekseni' ve 'Gemi ve Denizcilik Müzesi' projeleri kapsamında yapımına başlanan 4,5 metre uzunluğunda kürekli tekne, ilçeye gelen misafirlerin Kızılkule ve Tophane bölgesini denizden gezmesi için önümüzdeki günlerde suya indirilecek.
60-70 YILLIK TEKNE MODELİ
Alanya Belediyesi'nden arkeolog İlhami Yetkin, '360 Derece Araştırma Grubu' adlı İzmir'den akademik bir grupla birlikte 4 yıldır yapılan çalışmalar kapsamında, tarihi tersane içerisine daha önce 'Çekevele' olarak tabir edilen Osmanlı teknesi, Roma dönemine ait liman vinci ve mancınık koyduklarını söyledi. Bu çalışmanın devamı olarak 'Osmanlı pazar kayığı'nı da denize indirdiklerini belirten Yetkin, "Yapımına başlanan bu tekneler ise Alanya'da 60-70 yıl önce yapılan modellerden bir tanesidir. Günümüzde turizmin gelişmesine bağlı olarak daha büyük tekneler yapılıyor. Kürekli kayıklar ise maalesef unutuldu" dedi.
EN SON TEKNE 1952'DE YAPILMIŞTI
Selçuklu tersanesinde en son 1952 yılında tekne yapıldığına işaret eden Yetkin, "Daha sonraki yıllarda tüm tekneler limanlarda yapılmaya başlandı. Tersanenin amacına uygun olarak ahşap tekneler yapmak istedik. Tekneler bittiği zaman kürekli gezi tekneleri olarak kullanılacak. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda tekne yarışı düzenlemek istiyoruz. Teknelerin yapıldığı dut ağaçlarını 6 ay önce alarak kuruttuk. İlk tekneyi suya indirdikten sonra ikinci teknenin yapımına başlanacak" diye konuştu.
Tekne yapım ustası Hasan Yücesan da 1 Mart'ta yapımına başlanan teknenin boya, kalafat ve macunlama işlemlerinin ardından 15 Nisan'da suya indirilebileceğini söyledi.

TE(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)