CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ü ziyaret eden Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve ABD Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Iğdır'da baraj yapılmaması için 13 bin imza topladıkları 'Aras Nehri Kuş Cenneti'nin kurtarılmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’ndeki 2013 yılı TÜBİTAK Bilim Özel ve Teşvik Ödül törenine davet ettiği Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile daha sonra özel bir görüşme yaptı. Cumhurbaşkanı Gül ile bir saatlik görüşme sırasında Doç. Dr. Şekercioğlu, dünyanın çeşitli yerlerindeki ekoloji ve yaban hayat üzerine yaptığı bilimsel araştırmalar ile Kuzey Doğa Derneği Başkanlığı tarafından Doğu Anadolu’da yürütülen doğa koruma çalışmalarını anlattı.
Türkiye’deki kuş türlerinin yüzde 54’ü olan 252 kuş türünün bulunduğu Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunmasını özellikle talep eden Doç. Dr. Şekercioğlu, 'Iğdır’ın Kuşları' poster ve takvimini, Aras Nehri Kuş Cenneti bilgilendirme dosyasını ve Aras Nehri Kuş Cenneti’ni kurtarma kampanyasını imzalayan yaklaşık 13 bin kişinin isimlerinden ve görüşlerinden oluşan 500 sayfalık kitabı Cumhurbaşkanı Gül'e sundu. Doç. Dr. Şekercioğlu ayrıca Cumhurbaşkanı Gül'e, üzerine enerji amaçlı baraj kurulacak olan Aras Nehri Kuş Cenneti hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün verdiği 'Tabiatı Koruma Alanı' yazıyı elden iletti.
Görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e Doç. Dr. Şekercioğlu Sarıkamış Ormanı- Allahuekber Dağlarında devam eden boz ayı ile kurtların araştırılması ve vericilerle takibi projesini anlattı. 22 Aralık’da yayınlanacak olan ve National Geographic tarafından Türkiye’de çekilmiş ilk doğa belgeseli olan 'Bozayının İzinde: Sarıkamış' yapıtı hakkında bilgi verdi.CUMHURBAŞKANI GÜL AKBABALARI MERAK ETTİ
Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, görüşmeyle ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Özellikle 2005 yılında keşfettiğim, ekibimle 8 yıldır 3 kıtada ki ülkelerden gelen 50 binden fazla kuşun halkalandığı Iğdır'daki Aras Nehri Kuş Cenneti'nin yok edilmemesi için Cumhurbaşkanımızdan destek istedim. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Türkiye’nin dünya çapındaki doğal zenginliği ve bu konuda yaptığımız araştırma ve koruma çalışmalarımızla ilgili ayrıntılı bilgi verdim. Kuzey Doğa Derneği'nin doğa koruma ve araştırma çalışmalarını ilgiyle dinleyen Cumhurbaşkanımız, özellikle yaban hayatı araştırmalarımız ve kuşların göçleriyle ilgili sorular yöneltti. Uydu vericileriyle takip ettiğimiz küçük akbabaların Etiyopya’da kışı geçirip dönmelerini hayretle karşıladı. Bölgede öldürülen kurt, bozayı ve vaşak gibi canlılar hakkında Cumhurbaşkanımıza bilgi verdim. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hayata geçireceği Türkiye’nin İlk Yaban Hayatı Koridoru’nun öneminden ve bölgede yaban hayvanlar için otoyol geçitleri yapılmasının öneminden söz ettim. Ne yazık ki Cumhurbaşkanımız ile görüşmeye giderken, Iğdır’da iki kurdun daha araba çarpması sonucu öldüğü acı haberini aldım. Ülkemizde yaban hayat ve doğa büyük tehdit altındadır. Doğa koruma için gerçek bir seferberlik başlatma vakti gelmiştir."