Sefer TALAY / BURHANİYE (Balıkesir), () - BALIKESİR'in Burhaniye İlçesi'nde, ana vatanı Paraguay ve Uruguay gibi ülkeler olan stevia (şeker otu) bitkisinin üç yıl önce başlatılan deneme üretimlerinden olumlu sonuç alındı. Örnek bahçede başlatılan stevia hasadı ayın zamanda kadınlara iş imkanı sağlarken, Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkileri, stevianın il ve ülke genelinde yaygınlaştırılacağını söyledi.
Burhaniye'de, emekli albay Selahattin Güvenç'in öncülüğünde üç yıl önce başlatılan stevia üretiminden olumlu sonuç alınırken, bu yıl ilk kez üretilen fideler de yurdun değişik yörelerine gönderildi. Burhaniye'de, Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nün öncülüğünde oluşturulan örnek bahçede de hasada başlandı. 1 gramlık özütü 250 gram şekere eşdeğer olan stevia üretiminin çeşitli etaplarında kadınların çalıştırılmasıyla da yeni bir istihdam alanı yaratılmış oldu. Selahattin Güvenç'in şimdilik kendi işyerinde pazarladığı şeker otu özütü, yurtdışında kilosu 2 ile 10 dolar arasından alıcı buluyor. Mevcut şeker üretimine göre üretim maliyeti yüzde 60 daha avantajlı olan stevia için Cargill, Torku Şeker, Ülker ve Polisan gibi birçok büyük girişimcinin araştırma çalışmaları sürerken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da bu bitkinin teşvik kapsamına alınmasını istemişti.
YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mustafa Başoğlu, 'Stevia'nın şeker otu diye bilinen özel bir ürün olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Alternatif bir ürün. İlimizde üç yıldan bu yana Selahattin Güvenç'in öncülüğünde yetiştiriliyor. Doğal bir tatlandırıcı olan stevianın dikiminin yaygınlaştırılması için bizim de çalışmalarımız devam ediyor. Tarla günleri ve basın aracılığıyla yaptığımız bilgilendirmelerle yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Bundan sonra her türlü desteğin bakanlık olarak verileceği duyumunu aldık. Bu da bizi çok sevindirdi ve heyecanlandırdı. Üreticimize başarılar ve kolaylıklar diliyoruz. İnşallah, gelecekte stevianın Türkiye'nin ve dünyanın ümidi olacağı noktasında kesinlikle ümidimiz var."
'BÜTÜN İNSANLARIN SAĞLIĞI İÇİN'
Stevia Derneği Başkanı Selahattin Güvenç de biutkinin Burhaniye'de ilk kez dikildiğini belirterek şunları anlattı:
"Çiftçi için büyük getirisi olan bir bitki. Aynı zamanda diyabetlilerin, obezlerin daha doğrusu bütün insanların sağlığı için doğal bir tatlı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Cumhuriyet tarihi boyunca hep ilklere imza attı. Bu meyanda stevia bitkisine de ilgi gösterdiler. Heyet kuruldu. Çalışmalar yaptılar. Ve sonuçta ülke genelinde yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar olduğunu dernek olarak biliyoruz. Artık fidemizi de kendimiz üretiyoruz. Dernek olarak bütün çiftçilerimize destek olacağız. Diyabetlilere, artık stevia bitkisiyle sağlıklı yaşama 'Hoş geldiniz' diyorum."
KADINLARA İŞ KAPISI
Stevia üretimi ve yapraklarının ayıklanması işinde çalışan Nazlıcan Uçucu, "Burada çalışarak okul harçlığı biriktiriyorum. Bu işi severek yapıyorum. Stevia, şeker hastaları için doğal bir tatlandırıcı olarak tavsiye edilebilecek bir ürün" dedi. Gülizar Yıldırım da "Halkımıza faydalı olduğu için bunun ekilmesini tavsiye ederim. Hem halkımıza gelir hem de diyabet hastaları için sağlıklı bir ürün" dedi. Ayşe Çakıcı ise "Çocuklarımı okutmak için çalışıyorum. Stevia bize iş oldu" dedi. Hatice Üstün de "Stevia yapraklarını ayırarak, para kazanıyorum. Oğlum asker. Ona para gönderiyorum. Evimin kirasını ödeyip, lise son sınıftaki, üniversiteye hazırlanan kızımın ihtiyaçlarını karşılıyorum. Önce çapasında çalıştık. Şimdi de yapraklarını ayırmada. Stevia bize iş kapısı oldu" diye konuştu.
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLEYİCİ ETKİSİ VAR
Paraguay ve Brezilya'da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan stevia (şeker bitkisi, şekerotu) Japonya'da da otuz yılı aşkın bir süredir milyonlarca kişi tarafından tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılmaktadır. Bu bitkiden elde edilen özütün, kan şekerini düzenleyici etkileri olduğu kabul edilmektedir. Stevia'nın insülin duyarlılığını ve hatta salınımını arttırıcı etkilerinin olduğunu gösteren bazı araştırmaların varlığı diyabet tedavisinde kullanımını destekler niteliktedir.
FOTOĞRAFLI