ÇANAKKALE Kara Savaşları'nın geçtiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, geçen yıl yapımına başlanan 'Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği' inşaat alanında 99 yıl sonra şehit kemikleri ortaya çıktı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yıldönümü olan 2015 YILI yaklaşırken, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park alanındaki Eceabat İlçesi'ne bağlı Kilitbahir Köyü yakınındaki Ağadere Mevkii'nde, 17 milyon lirayı aşan maliyetiyle 45 hektar alan üzerine Gelibolu'nun en büyük şehitliğini yapıyor. Ancak bölge, Çanakkale Savaşları sırasında güney cephesindeki yaralıların gönderildiği Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi olarak kullanıldığından ve burada hayatını kaybedenler defnedildiğinden, inşaat sırasında şehitlere ait kemikler ortaya çıktı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3'üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Çanakkale Savaşları sırasında Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi'ne getirilen yaralılardan şehit olanların aynı bölgede defnedildiğini kaydetti. Şehitlik yapımına başlamadan önce jeofizik radarla alanda tarama yaptıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Burada 99 yıl önce şehitlerimizin defnedildiği 13 ayrı parsel tespit ettik. Buraların tescili yapıldı. Birbirine yakın olan şüheda alanlarını birleştirdik ve şüheda kabristanlığı sayısını 9'a indirdik. Düzenleme neticesinde ortaya çıkacak olan 9 şüheda kabristanlığında ismini bildiğimiz 2 bin 485 şehidimiz yatıyor. Ancak, yürütülen inşaat faaliyetleri esnasında, bir parselde düzenlemeye esas bitki temizliği yapılırken bölge yoğun şehitlik alanı olduğundan şehitlerimizin kemikleri toprak yüzeyine çıktı. Biz de bulduğumuz şehit kemiklerini küçük çukurlar açarak yerinde defnetmeye çalışıyoruz."
Erdoğan, Ağadere Şehitlik inşaatı kapsamında bir ziyaretçi bilgilendirme merkezi, hastane müzesi, müze binasının deniz tarafına da 2 bin 485 şehidin isminin yazılacağı 136 metre uzunluğunda ve 8 metre yüksekliğinde kaide yapılacağını, müzenin yanında da küçük bir caminin olacağını da söyledi. Bölgenin yoğun şehitlik alanı olması nedeniyle ziyaretçiler için özel yürüyüş yolları yapıldığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
"Jeofizik radarla yerlerini belirlediğimiz şüheda alanlarına hiçbir fiziki müdahale yapılmayacak. Bu topraklara insan ayağı bastırılmayacak. Ziyaretçiler için özel ahşap yürüyüş yolları yapılıyor. Zemine beton bloklar konuyor, üzerine çelik kasa kaplanıyor ve onun da üzeri ahşapla kaplanıyor. Bu sayede ziyaretçiler şehitliği gezerken toprağa basmamış olacak. Alanda sadece 2 bina ve küçük bir cami inşa ediliyor. Diğer uygulamaların tamamı peyzaj şeklinde düzenleniyor. Şehit kemiklerinin çıktığı toprağa hiçbir şekilde fiziki müdahale olmayacak."

FOTOĞRAFLI