Sebile ÇETİN/BURSA, () - HAKKARİ’nin Çukurca İlçesi’nde Köprülü Jandarma Tabur Komutanlığı’na 1 Eylül 2006 tarihinde PKK'nın saldırısında şehit düşen Asteğmen Zeki Burak Okay’ın babası Sezai Okay, Genelkurmay Başkanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en üst düzey komutanlarına hakkını helal etmediğini söyledi. Çözüm sürecine sitemde bulunan Sezai Okay, "Bu vatanının kuyusunu kazmak daha önemli. Kötü adam, bölücü olmak daha da önemli" dedi.
Hakkari'nin Çukurca İlçesi’nde Köprülü Jandarma Tabur Komutanlığı’na 1 Eylül 2006 tarihinde yapılan PKK saldırısında Asteğmen Zeki Burak Okay için şehit düşmesinin 8’inci yıl dönümünde Bursa’nın Osmangazi İlçesi Pınarbaşı Şehitliği’nde ailesi tarafından anma töreni düzenlendi. Törene, Zeki Burak Okay’ın babası Sezai Okay, kızı İdil Okay, Afyonkarahisar’da silah deposunun patlaması sonucu şehit olan Tolga Taştan’ın babası Ali Taştan, şehit Jandarma Komando Onbaşı Timur Atasever’in babası Emrullah Atasever, Bursa Garnizon eski Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz ve yakınları katıldı. Anne Neriman Okay ise vefat eden babasının cenazesi nedeniyle törene katılamadı.
"EN BÜYÜK ACI EVLADINI KAYBETMEK"
Sezai Okay, oğlunun mezarına ailesi adına üzerinde 'Biricik oğlumuz yavrumuz kuzumuz Burak seni çok özledik' yazlı bir demet çiçek bıraktı. Şehitliğe gelenlerle kucaklaşan Sezai Okay, oğlunun mezarının başında açıklama yaptı. Kendilerini aradan geçen 8 yılda yalnız bırakmayanlara teşekkür eden Sezai Okay, anma gününün sadece oğlu için olmadığını ifade ederek, şehitlikte yatan 115 şehidi anmak, hatırlamak ve ülkede yaşadıkları sıkıntıları dile getirmek için düzenlediklerini kaydetti.
İnsanın hayatta yaşayacağı en büyük acının evladını kaybetmek olduğunu söyleyen Okay, gazilerin ve şehit ailelerinin yıllar içinde unutulduğunu söyledi. 1999 yılında şehit olan bir gencin ailesinin hatırlanmadığını ve yaşadığı hastalıkların yıllar sonra Gaziemir Belediyesi’nin 65 yaş taramasında bulunduğunu anlatan Okay, "Hani bu insanlar baş tacıydı Bu insanların çocukları bu vatan, bayrak, Cumhuriyet uğruna ölmüştü" dedi.
"SÜLEYMAN AYDIN’IN ANITI NEREDE?"
PKK'nın 1978 yılında kurulduğunu ve 1984 yılında silahlı eylemlere başlayarak Eruh’da karakol baskınında Erzincan Mertekli kazasında onbaşı olan Süleyman Aydın’ı katlettiklerini söyleyen Okay, şöyle konuştu:
"Eruh baskınını düzenleyen, çocuklarımızı, yavrularımızı, Süleyman’ı vuran Mahsum Korkmaz’ın da adına 2014'te Kuzey Irak’ta bir külliye yapıldı ve anıtı dikildi. Nerede Süleyman Aydın’ın anıtı? Nerede Süleyman Aydın adına yapılan bir ilkokul, ortaokul, park adı. Süleyman Aydın bayrağı, memleketi, Cumhuriyet, sizler için şehit düştü. Demek ki bu ülke için savaşmaya, korumaya kollamaya gerek yok. Düşman olmak daha önemli, yeterli, kıymetli."
Konuşmasında, Uludere’de sınırda kaçakçılık yapan ve düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişinin yakınlarına şehit ailelerinden daha fazla önem verildiğini öne süren Okay, Uludere’de ölenlere 123 bin 150 lira verildiğini şehit ailelerine ise 40-50 bin lira ödendiğini ifade etti.
"HAKKIMI HELAL ETMİYORUM"
'Çözüm sürecini' eleştiren Sezai Okay, yapılan açılımın ülkeyi bölünme noktasına getirdiği görüşünü savundu. Başbakan’ın PKK ile görüşmediğini söylediğini hatırlatan Okay, "Oslo ve Türkiye’deki görüşmeler deşifre oldu. ‘Görüşenler şerefsizdir. Görüşüyor diyenler de şerefsizdir’ diyenler vardı. Şimdi bunları söyleyenler şerefsiz mi değil mi? Türkiye’nin Güneydoğusu’nu neredeyse bağımsızlığını ilan edecek hale getirdiler. Türkiye Cumhuriyeti’nin Genelkurmay Başkanı'na sitem ediyorum. Ona ve bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en üst düzey komutanlarına hakkımı helal etmiyorum. Biz şehit aileleri olarak hakkımızı helal etmiyoruz" dedi.
"CHP’YE DE HAKKIMI HELAL ETMİYORUM"
Okay, 'PKK Yasası' olarak nitelendirdiği çözüm süreciyle ilgili yasaya 9 CHP milletvekilinin grup kararı gereği onay verdiğini, 41 yıldan bu yana bu partinin bir üyesi olarak, CHP ve yöneticilerine de hakkını helal etmediğini ekledi.
Afyonkarahisar’daki patlamada şehit olan Tolga Taştan’ın babası Ali Taştan ise, 2 Ekim’de olay yerinde yeniden keşif yapılacağını, 28 Ekim’de ise mahkemenin karar vereceğini söyledi. 5 Eylül’de şehit aileleri olarak orada bulunacaklarını kaydeden Taştan, çocuklarının DNA’larına uymayan 32 parçanın ne olduğunun bulunması için çaba harcadıklarını söyledi. Bu parçaların ne olduğunu Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklaması gerektiğini vurgulayan Taştan, "Bu 32 parçayı kim açıklayacak? Bunun mücadelesini ömrümün sonuna kadar vereceğim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI