Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - ŞEFKAT-DER Genel Başkanı Hayrettin Bulan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından şiddet uygulayan, tehdit eden, uzaklaştırma kararı verilen ve 'kalacak yerim yok' diyen erkekler için açılması planlanan terapi merkezlerinin zorunlu hale getirilmesi ve buradaki tedavi süresinin uzun tutulması gerektiğini söyledi. 
Terapi merkezinin ilkinin pilot bölge seçilen Ankara'da açılacağını ve içerisinde 24 saat sıcak su, spor salonu ve internek bulunacağı belirten Bulan, şiddet uygulayan kocanın burada 10 gün boyunca şiddet terapisi görüp, rehabilite edileceğini hatırlattı. Bunun kamuoyunda şiddet uygulayan erkeklere ödül olarak algılandığını belirten Hayerttin Bulan, planlanan projenin doğru bir karar olduğunu ancak rehabilite süresinin daha uzun olmasının ve zorunlu hale getirilmesinin gerektiğini kaydetti. 
Şiddet uygulayan, ölümle tehdit eden erkekler için böyle merkezlerin yapılması kamu vicdanını rahatsız edebileceğini ama kadın cinayetleri ve şiddetin önlenmesine katkı sağlayacağının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Bulan şöyle konuştu: 
''Şiddet ya da tehditle ilgili evden uzaklaştırma cezası alan kişinin kadından uzak tutulması çok önemlidir. Şiddet uygulayanın, tehdit edenin tutuklanması, cezaların ertelenmemesi, caydırıcılığın sağlanması gerçekleşmeli. Ama maalesef bu konuda gerekli adımlar atılmıyor. Bu yüzden en azından bu uzaklaştırma cezası alan erkeklerin, bunun adına ister kalacak yeri yok, ister terapi, rehabilitasyon densin, bir merkezde kalması kadından uzak durması bakamından faydalıdır. Maalesef devlet uzaklaştırma kararı verilen erkeği takip etmiyor. Risk altındaki kadını da 24 saat korumuyor. Bu yüzden sözde uzaklaştırma kararı alınan potansiyel katil risk altındaki kadının yanına evine, sığındığı ailesinin yanına, iş yerine rahatça gelip maalesef kadını kolayca katledebiliyor. Koruma kağıt üzerinde kalıyor. Bakanlığın açmayı planladığı bu merkezlerde erkeklerin kalması 10 günle yeterli olmaz. Daha uzun süreli olmalı ve bu zorunlu hale getirilmelidir. Bu merkezden çıkan erkeklerin kadının yanına yaklaşması uzun bir süre daha engellenmelidir. Dediğimiz gibi kadının yaşadığı şehre girişinin önlenmesi çok faydalı olur. Bir süre verilebilir. 5 yıl mesela. Bu 5 yıl süre sonu da iki taraf da yine takip kontrol altında olmalıdır.''
AİLENİZİN YANINDA KALMAYIN DEVLETE SIĞININ
Risk altında olan kadınlara tavsiyelerde bulunan Bulan, ''Risk altındaysanız kendi evinizde kalmayın. Ailenizin yanına sığınmayın. Kendinizi de ailenizi de çocuklarınızı da ölüm riski ile karşı karşıya bırakmayın. Devlete sığının, devlet korumasında kalın. Cinayetlerin yüzde 99'u kadının kendi evinde, anne babasının evinde, iş yerine giderken gelirken veya bir yakının yanında işleniyor. Ne olursunuz devletin korumasında kalın. Devlet korumasında kalırken boşanma davasını açın. Can güvenliğiniz sağlanıncaya kadar uzun bir süre devlet korumasında kalın. Bir maraton koşucusu gibi kendi canınız ve ailenizin canını korumak için buna mecbursunuz. Birkaç gün önce Konya'da boşanma aşamasındaki bir kadın ailesinin yanına sığındı ve hem kendisi hem kardeşi öldürüldü. Annesi de yaralandı'' dedi.

MKY(İA/AK) (FOTOĞRAFLI)