İZMİT Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı CHP'li Sefa Sirmen döneminde 'Yap-İşlet-Devret' modeli ile devlet garantisi altında yaptırılan ve tüm Kocaeli'nin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı, 15 yıllık işletme süresinin dolması üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. 
Yuvacık Barajı'nın tamamen belediyeye devredilmesi üzerine CHP'den İzmit Belediye Başkan adayı olan Sefa Sirmen bu sabah yaklaşık 1000 partili ile birlikte baraja giderek açıklama yaptı. Sirmen, CHP İl Başkanı Yalçın Kuşkan, Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tahsin Tarhan, İzmit İlçe Başkanı Selman Yıldırım, ilçe başkanları, diğer belediye başkan adayları ile partililerin 'Yuvacık barajı halkındır' yazılı şapkalarla katıldığı basın açıklamasında konuşma yaptı. Sirmen, Yuvacık Barajı'nın artık İzmit halkı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin olduğunu anlatırken, şöyle dedi:
"Türkiye'de ilk kez baraj yapan bir belediye başkanı olduğum için rakiplerimiz üzerimize çok geldi. Demokrasilerde yaptığın hizmetin hesabını vereceksin. Bundan hiç gocunmadık. Yaptığımız her projenin hesabını yargıya, devletin teftiş kurumları ve halkımıza verdik. Devletin, DSİ'nin 36 yıl temel atıp bıraktığı Yuvacık Barajı, bizim göreve gelmemizle birlikte Türkiye'de ilk kez içme suyuna yönelik yap- işlet- devret modeli bu barajda uygulanmıştır."
Sirmen, barajın yıllık 140 milyon metreküp su ürettiğini, maksatlı olarak su düzeyinin çok düşük düzeye getirildiğini, barajın bilerek boşaltıldığını ileri sürdü. Tesisin yetersiz  gösterilmek istendiğini belirten Sirmen, benzer yola 2006 yılında bir seçim öncesinde başvurulduğunu öne sürdü. Sirmen, şöyle devam etti:
"Kapakları açtılar. Nehirlerin yönünü değiştirdiler ve barajdaki suyu bitirdiler. Seçim bittikten sonra 6 yıldır barajla ilgili ne su sıkıntısı ne seviye düşüklüğü ne de eleştiri var. Şimdi seçimlere yaklaştığımız günlerde yine barajı yetersiz göstermek için Sapanca Gölü'nden su takviyesi yapıldı diye halkımıza yanlış bilgiler veriyor ve tesisi yetersiz gösteriyorlar. Barajımızın yıllık kapasitesi 140 milyon metreküp. Şirket belediyeye yıllık 120-130 milyon metreküp su faturası kesmiş. Demek ki yıllık 125-130 milyon metreküp su çekilmiş. Bu su sanayi kuruluşlarına arıtılmış olarak gidiyor. Bu suyla çiçekler, ağaçlar, yeşillikler sulanıyor. Kocaeli'nin evsel ve endüstriyel su ihtiyacı yıllık 90 milyon metreküp. Barajımızın kapasitesi 140 milyon metreküp. Barajımızın ne Sapanca Gölü'ne ne de başka kaynaklara ihtiyacı var."
Sefa Sirmen, Yuvacık Barajı için DSİ'nin belirlediği rakamlarla 860 milyon dolar dış kredi kullanıldığını, barajın Yüksek Planlama Kurulu ve Bakanlar Kurulu kararıyla barajın DSİ tarafından İzmit Belediyesi'ne devredildiğini söyledi. Sirmen, kullanılan kredinin faiz ve ödeme koşullarının hazine tarafından onaylandığını kaydederek, "Bizim yaptığımız 'yap işlet devret' modeliyle bu barajın 30 ay gibi bir kısa sürede bitirilmesini sağlamaktır. Tek suçlu biz gibiymiş gibi 10 yıldır yargılandık. Allah'a  şükür beraat ettik. Aklandık ve zaten aktık yine akız. İşallah hizmetlerimize 30 Mart'tan itibaren devam edeceğiz" dedi.