ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın son tespitlerinde Doğu ve Güneydoğu illerinde kaçak kullanımın yüzde 75'lere kadar çıkmasına karşılık; Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce illerinde elektrik dağıtım faaliyetini sürdüren Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (SEDAŞ) en az kayıp kaçak oranı olan yüzde 6.64 ile Avrupa'yı yakaladığı belirtildi.
SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye'de kayıp-kaçak oranının en az olduğu dağıtım şirketleri içinde Doğu Marmara'da Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce illerinde elektrik dağıtım faaliyetini sürdüren SEDAŞ’ın yer aldığını ve bölgesinde 3 yıldır kayıp-kaçak oranının 2011 yılında yüzde 7.40, 2012 yılında yüzde 7.14, 2013 yılında da yüzde 6.64 olarak gerçekleştiğini belirtti. Güven, bu yüzde ile SEDAŞ'ın Avrupa'yı yakaladığını da kaydetti.  
Bekir Sami Güven, bölgede  kayıp kaçakta sağlanan bu başarının çok kolay olmadığını, kaçak takip ekiplerinin zorlu mücadeleler verdiğini belirterek şunları söyledi:
“Denetimlerin ve periyodik kontrollerin yanı sıra bölgede basın yoluyla vatandaşların bilinçlendirilmesine katkı sağlandı. Afişler, pankartlar ve broşürlerle tüketicilere kaçak elektrik kullanmanın hırsızlık olduğu, savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu, yüz kızartıcı suç olduğu, sabıka kaydının affedilmediği, elektriğin kamu malı olduğu, elektrik hırsızlığına en az 3-5 yıl arası hapis cezası verildiği yönünde kamuoyu, tüketiciler ve basın ile sürekli bilgi paylaşımında bulunuldu. Kaçak elektrik konusunda hukuki yaptırımların uygulanması sürecinde çok hassas davranıldı. Cumhuriyet savcılıklarına kaçak tespit tutanaklarıyla suç duyurusunda bulunuldu. Sadece tüketiciler değil, kamu kurum ve kuruluşlarıyla da bilgi paylaşımı ve işbirliği yapılması sağlanarak güvenlik birimlerinin desteği ile kontroller yapıldı. Teknik kayıpların azaltılması yönündeki çalışmalar ve OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri) Projesinin hayata geçirilmesi kayıp kaçağın azaltılmasında çok etkili olmuştur."

FOTOĞRAFLI