DİYARBAKIR'da geçen Kasım ayında BDP Gençlik Kongresi'nde Türk Bayrağı'nın indiren 19 yaşındaki Çektar Ödüngit'e 14.5 yıl hapis cezası verilen davanın savcısı Levent Kaya, hazırladığı iddianamede kadrini bilmeyenlerin elinde bez parçası zannedilen Türk bayrağının Türk Milleti tarafından namustan üstün tutulduğunu vurgulayarak, "Bayrağı yere atarak kendi şereflerini ayaklar altına atıyorlar" dedi.
Diyarbakır'da Kasım ayında yapılan BDP Gençlik Kongresi'nde Seyrantepe Spor Kompleksi girişinde bulunan Türk Bayrağı'nın indirilmesini soruşturan savcı, Çekdar Ödüngit hakkında 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'Terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama' suçlamalarıyla iddianame hazırladı. Ödüngit'in 22 yıla kadar hapis cezası ile  cezalandırılmasını isteyen savcı, iddianamede bayrağa yönelik yapılan eylemlere ilişkin değerlendirmeler yaptı. Kongre sırasında salon önünde bulunan bayrağın yüzü kapalı iki kişi tarafından indirilerek yere atıldığını hatırlatan Savcı, güvenlik güçlerinin müdahalesi ile bayrağın yeniden yerine asıldığını söyledi.
"ATASININ, DEDESİNİN RUHLARINI RAHATSIZ ETTİĞİ AŞİKARDIR"
İddianamede; bayrak indirme ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler yapan Savcı Kaya, PKK'nın sivilleri hedef alan eylemlerine vurgu yaparak, iddianamede şu görüşlerine yer verdi:
"Örgüt bayrağı ve üyelerinin posterleri asılırken, sadece Türkler'in değil bu ülkede ırk ve dinlerine bakılmaksızın tüm insanların bayrağı indirilmiş, yere atılmıştır. Memleketin bir ferdinin böyle bir eylem ile atasının, dedesinin ruhlarını rahatsız ettiği aşikardır. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nda 'Sen şehit oğlusun incitme yazıktır atanı' mısraları ile karanlık emeller ve ırkçı mülahazalar ile kandırılan gençlere geçmişini hatırlatmaktadır. Tarihin puslu sayfalarından seslenen mısralar ve hakikate kapanmamış vicdanların çığlıkları gençlerimizi kendi soylarına, devletlerine ve değerlerine hakaretten alıkoyamamaktadır. Bayrağımızı Kıbrıs ya da herhangi bir ülkede değil Diyarbakır'da indiren bu zihniyetteki insanları yetiştiren, her toplantı ve konuşmasında devletini ve devlet görevlilerini düşman olarak niteleyen yasadışı örgütlenmeler, demokratik ortamı kötüye kullanarak bu ifsatlarına zemin bulabilmektedir."
"KENDİ ŞEREFLERİNİ AYAKLAR ALTINA ATIYORLAR"
Bayrağın Osmanlı'dan bu yana kullanıldığını hatırlatan Savcı Kaya iddianamede, şöyle devam etti:
"Kadrini bilmeyenlerin elinde bir bez parçası zannedilen bayrak, milletimizce candan, canandan, namustan üstün tutulmuş, yere düşeceğine bedenler feda edilmiş, ayakta tutulmuş ve beze işlenen maneviyat yükü, büyük bir değer olarak görülmüştür. Şüphelinin ve onun sahibi zihniyetin, bayrağımızı indirmekle kendi ayağına sıkma, bindiği dalı kesme aymazlığı ve talihsizliği içerisinde hareket ettiği aşikardır. Bu davranış toplumun çoğunluğunca esefle karşılanmıştır. Bayrağın bez parçası olduğunu zanneden kişilerce yere atılması ve onu değerden düşürebileceklerini düşünmeleri kendilerince normal ise de; ülkenin şerefi olan bayrağı yere atanın kendisinin de ülkenin ortak paydasında yer alması nedeniyle aslında kendi şereflerini ayaklar altına aldıklarının bilincinde olmamaları üzücüdür. Bayrağımız kendini bilmezlerin elinde sarsılmış ise de onu nazlı bir hilal olarak görenlerin ve çehresini çatmasına kurban olmayı seçenlerin varlığıyla milletimiz bayrağını her zaman layık olduğu gibi gönüllerdeki yüksek makamında, kutsal bir emanet ve yurdun üzerindeki son ocak tütene kadar parlayacak yıldızı olarak görmüştür."
14.5 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
İddianamenin kabulünün ardından Çekdar Ödüngit'in yargılaması Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Davanın son duruşmasında savunması alınan tutuklu sanık Ödüngit, "Suç işleyecek herhangi bir şey yapmadım. 6 aydan bu yana tutukluyum. Tahliyeme karar verilmesini istiyorum" dedi.
Duruşmada söz alan sanık avukatı Serhat Karaşin ise, "Bayrak indirme olayını tasvip etmiyoruz. Müvekkilin bu olayı nasıl gerçekleştirdiğine ilişkin dosyada bir açıklık bulunmamaktadır. Deliller yeteri kadar açık değildir. Müvekkilin ilk beyanları yönlendirme sonucu alınmıştır" diye savunma yaptı.
Dosyayı karara bağlayan mahkeme, sanık Çekdar Ödüngit'i, 'Terör örgütü propagandası yapmak', 'Devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama' ve 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından 14.5 yıl hapis cezası verdi.