Enver ALAS/İSTANBUL, () CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, İstanbul'da günde 3 milyon metreküp atıksuyun denize verildiğini belirterek, "30 Mart'tan sonra göreve geldiğimizde ilk yapacağımız çalışma vatandaşların İstanbul ve Marmara Denizi'nin her noktasından denize girebilecekleri tam teşekküllü biyolojik arıtma tesisini mutlaka yapacağız" dedi.
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Çevre Bilimleri ve Bioteknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derin Orhon ile birlikte atıksu ve Marmara Denizi'nin temizliği konusunda basın açıklaması yaptı.
Fatih'teki Yenikapı Atıksu Arıtma Tesisi önünde konuşan Mustafa Sarıgül, " Maalesef sayın Topbaş kamuoyuna doğru bilgiler vermiyor" diyerek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı eleştirdi. Sarıgül, "Sayın Topbaş diyor ki; 'atık suların yüzde 97'si arıtılarak Marmara Denizi'ne veriliyor.' Ben buradan sayın Topbaş'a soruyorum, Marmara Denizi'ne girilebiliyor mu? Marmara'da balık çeşitlerimiz azaldı mı, çoğaldı mı? İSKİ verilerine göre de kamuoyunu yanıltmaya devam ediyorlar" diye konuştu.

30 MART'TAN SONRA...
"Her gün yaklaşık olarak 3 milyon metreküp atıksu denize veriliyor. Bu 3 milyon metreküp atıksuyun yüzde 72'si ne yazık ki arıtılmadan Marmara Denizi'yle buluşuyor" diyen Sarıgül, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sadece Yenikapı ve Kadıköy'den her gün 1 milyon metreküp atıksu ne yazık ki arıtılmadan denize veriliyor. İSKİ raporları bizi doğruluyor. Bu yaptığımız çalışmalar İSKİ raporlarında da gözükmektedir. Sadece 9 noktaya baktığımız zaman ön arıtma gözükmektedir. Ön arıtma sadece süzgeçtir ve bu süzgeç kaba pislikleri tutuyor ancak kirli su arıtılmadan Marmara Denizi'ni adeta yok ediyor. 30 Mart akşamından sonra yurttaşlarımız takdir ederse büyükşehir belediyesi olarak yüzde 100 biyolojik arıtmaya geçmek durumundayız. Bu konuda son derece kararlıyız çünkü bir belediye başkanının öncelikli görevi yurttaşlarımızın can güvenliğini, sağlığını en iyi ölçüler içerisinde sağlamaktır."

"İSTANBUL'DA BÜYÜK BİR ÇEVRE FELAKETİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"
İstanbul'un üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu hatırlatan Sarıgül, şöyle devam etti:

"Benim yurttaşlarım istedikleri gibi denize giremiyorlar. Çünkü milyon metreküp su arıtılmadan İstanbul Boğazı'yla buluşuyor. 20 yıldır İstanbul'u yöneten anlayış neden tam biyolojik arıtmaya geçmedi? 20 yıldır lalelere bulduğunuz rakamı İstanbul ve Marmara Denizi'ni, balıkları, doğayı, kurtarmak için gerekli ortamı neden sağlamadınız? İstanbul'un milyar dolarlık bütçesini başka yerlere, rezidansları, alışveriş merkezlerini yaparken harcadınız. Bunları düşündüğüz kadar keşke İstanbul halkını da düşünebilseydiniz. Siz yurtdışına gittiğiniz zaman İtalya'nın, Hırvatistan'ın her noktasında denize girebiliyorsunuz. İstanbullular, Marmara Denizi'nden neden yararlanamıyorlar? İstanbul'u 20 yıldır yöneten anlayış, öncelik hakkını yurttaşlarımızın sağlığını, balıklarımızı ve denizlerimizi korumak için neden tam teşekküllü biyolojik arıtma tesisi yapmadınız? Sayın başbakan işine geldiği zaman 'ileri demokrasi' diyor, yurtdışına çıktığı zaman 'çevre'den bahsediyor ancak İstanbul'da büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıyayız. 30 Mart'tan sonra göreve geldiğimizde ilk yapacağımız çalışma vatandaşların İstanbul ve Marmara Denizi'nin her noktasından denize girebilecekleri tam teşekküllü biyolojik arıtma tesisini mutlaka yapacağız."

BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ ZORUNLULUĞU
Sarıgül'ün ardından konuşan İTÜ Çevre Bilimleri ve Bioteknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derin Orhon da Yenikapı Atıksu Arıtma Tesisi'nin İstanbul'un atıksuyunun yüzde 25'i kadarını denize attığını belirterek, "Bu tesis bulunduğu biçimi ile bir ızgara, arkasından kum tutucu ve pompaj tesislerinden ibaret. Pompaj tesisleri burada oluşan atıksuyu yaklaşık 1 kilometre uzağa yani Marmara Denizi'nin alt tabakasına ulaştırıyor. Burada atık suya ilave bir arıtma getirilmiyor. Günde yaklaşık 300-400 ton insan pisliği, yaklaşık 30-40 ton azot, yaklaşık 6-7 ton fosfor, tonlarca zehirli ve kimyasal madde buradan Marmara'ya boşalıyor. İstanbul çok hızlı bir şekilde biyolojik arıtmaya geçmek durumundadır" dedi.

"2 YIL İÇİNDE 2 BARAJ YAPACAGIZ"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Mustafa Sarıgül bir gazetecinin "İstanbul son 10 yılın en kurak kışını geçirdi. Barajlara baktığımız zaman yüzde 30 civarında su kaldığı görülüyor. Eğer başkan seçilirseniz susuzlukla ilgili ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusuna ise "Biz inşallah kısmet olursa İstanbul'un iki yakasında iki tane önemli barajı 2 yıl içerisinde acele olarak yapacağız. Deniz suyunun arıtılması gerekiyor. Bununla ilgili olarak da yoğun çalışmalarımız var" diye yanıt verdi.
Basın açıklamasının ardından Mustafa Sarıgül, atıksu arıtma tesisini gezerek burada İSKİ Atıksu Arıtma Daire Başkanı Osman Yıldız ile ayaküstü kısa bir görüşme yaptı.

EA (MK) (FOTOĞRAF)