İZMİT(Kocaeli), () - YAĞIŞLARIN yetersizliği nedeniyle su kaynaklarındaki azalma  sonucu Sapanca Gölü'nden takviye su alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU), kaynak ve yeraltı sularını devreye sokarak Sapanca Gölü'nden çektiği su miktarını azalttı. İSU Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada gölden su çeken 3 pompadan biri devre dışı bırakıldı.
Yağışlerın yeterli olmaması ve kuraklık nedeniyle Kocaeli'nde su tasarrufu ve alternatif su kaynakları oluşuturulması noktasında çeşitli önlemler alındı. İSU Genel Müdürlüğü Yuvacık Barajı, Sapanca gölü, Namazgah barajındaki sular ile Kocaeli’nin içmesuyu ihtiyacını karşılıyor. Bölgede etkili olan kuraklığa karşı önlemler alan İSU, 3 aylık süreç içersinde 82,5 milyon TL yatırım yaparak, yeraltı suyu temini için 86 yeni kuyu açtı ve 4 içme suyu arıtma tesisi inşa etti.
84 BİN METREKÜP SU
Kocaeli'nin Kartepe Başiskele, Derince ve Gölcük ilçelerinde açılan derin kuyular ile Gölcük Avidere, Kartepe Balaban ve Gebze Duraklı kaynak sularından elde edilen günlük 84 bin metreküp ham su, arıtma tesislerinde arıtılarak şebekeye verildi. Dere, kaynak ve yeraltı sularının devreye alınması ile birlikte Sapanca gölü terfi merkezinden 3 pompa ile temin edilen su 2 pompaya indirildi. Böylelikle her gün 163 bin metreküp olarak Sapanca gölünden alınan ham su, bugün itibariyle 120 bin metreküpe düşürüldü. Yuvacık barajında 25 milyon 880 bin metreküp ve Namazgah barajında ise 9 milyon 540 bin metreküp su bulunuyor. İSU yetkilileri arıttıkları suyun kalitesinden ise hiç bir taviz vermediklerini söyledi.

FOTOGRAFLI