SAKARYA ve Kocaeli'nin içme suyu havzası Sapanca Gölü'nde, bu yaz döneminde yağışların yetersiz olması nedeniyle yer yer 70 metreyi bulan çekilmeler yaşanırken, birkaç gün önce yağan yağmurun etkisiyle su miktarı arttı.
Sakarya'da yaklaşık 600 bin kişinin içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'nde son aylarda mevsime bağlı çekilmeler görüldü. Sapanca Gölü'nün Sapanca ile Serdivan İlçesi yakınlarındaki bölümlerinde yer yer 70 metreyi bulan çekilmeler dikkat çekti.
70 METRELİK ÇEKİLME
Gölün çekilmesinin en belirgin görüldüğü Sapanca İlçesi'nde göl kıyısında bulunan bir tesislerin iskeleleri de tamamen ortaya çıktı. Göl kenarında evi olan Necmiye Sert, evlerinin yakınında bulunan iskelenin ayaklarının göl sularının çekilmeden önce tamamen su altında olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Göl suları evimin önüne kadar gelirdi. Ama şimdi 70 metre kadar çekildi. Geçen hafta yağan yağmur sonrası gölde su seviyesi biraz yükseldi. Gölün bu hale gelmesinin nedeninin de, buradan İzmit7in de su çekmesi olduğunu duyduk." 
Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü göldeki su düzeyinin 30.77 kod düzeyinde bulunduğunu, bunun tehlikeli bir durum olmadığını, yeni yağışlarla birlikte göldeki su düzeyinin dipteki kaynaklarla birlikte kısa sürede yükselebileceğini belirtti.
KOCAELİ 15 MİLYON METREKÜP SU ÇEKTİ
Sapanca Gölü'nden içme suyu amaçlı olarak arıtılmak üzere 1 Temmuz tarihinden itibaren İzmit Yuvacık Barajı'na pompalarla takviye su çekilmesine geçen hafta son verildiği açıklandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Sapanca Gölü'nden 1 Temmuz tarihinden itibaren geçtiğimiz haftaya kadar 15 milyon metreküp suyun Yuvacık Barajı'na pompalandığını da söyledi.
Yetkililer Sapanca Gölü'nden artık SEKA ve Petkim'in de  su almadığını, tesis olarak sadece Tüpraş'ın su çekmeye devam ettiğini bildirdi.