SAKARYA ve Kocaeli'nin içme suyu kaynağı Sapanca Gölü'nde, son yapılan ölçümde su seviyesi'nin 30.27 koduna kadar. düşüğü belirlendi. Gölde su işletim kodunun en az 29.90 olması gerektiği, yeterli yağış olmaması halinde en fazla 2 ayda bu seviyeye inebileceği bildirildi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) bugün hava sıcaklığının 17 derece olarak olduğu bölgede, bölgenin içme suyu havzası Sapanca Gölü'nde su seviyesinin 30.27 koduna düştüğünü tesbit etti. Sapanca Gölü'nden 29.90-32.18 kodları arasında su alındığına dikkat çeken SASKİ yetkilileri, kuraklık nedeniyle gölün yağış almamasına karşılık gölden Sakarya ve Kocaeli'nin yanı sıra sanayi kuruluşlarının sürekli su çekmeleri nedeniyle seviyenin hızla düşmekte olduğunu belirttiler.  
TEHLİKELİ İKİ AY
SASKİ yetkilileri yağışların yeterli olmaması halinde gölden bu şekilde su alınması durumunda 2 ay içerisinde Sapanca Gölü'ndeku su seviyesinin işletme kodu olarak bilinen 29.90 seviyesinin altına düşerek, gölün fonksiyonel özelliklerini kaybedeceğine dikkat çekiyorlar.
Sapanca Gölü'nün kendisini temizleyen göl olduğuna da dikkat çeken SASKİ yetkilileri gölün kurtuluşunun yağışlara bağlı olduğuna da işaret ediyorlar.
TARİHİ YAPI ORTAYA ÇIKMIŞTI
Bilindiği gibi Sapanca Gölü'nde su seviyesinin sürekli düşmesi nedeniyle göldeki su yüksekliğindeki düşüş yaklaşık 2 metreyi buldu. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde Kocaeli sınırları içinde Seka Kampı'nın 300 metre kadar açığında, kesin tarihi bilinmemekle birlikte yüzyıllar öncesinden kalma tarihi taş bir yapı da ortaya çıktı. Sapanca Gölü sahilinde ise çekilme yer yer 100 metreyi buluyor.

ZT(MB/AAA)(FOTOĞRAFLI)