ŞANLIURFA'da, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından 'Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi' projesi kapsamında çalıştay düzenlendi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hayata geçirilen 'Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi' projesinin 7’nci çalıştayı, Hilton Oteli’nde düzenlendi. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Jandarma Genel Komutanlığı Dış İlişkiler ve İnsan Kaynakları Daire Başkanı Jandarma Kurmay Albay Veli Turan, Şanlıurfa Jandarma Alay Komutanı Albay Selman Kömürcü, kadın kuruluşları ve STK temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, kadınlara yönelik yapılan çalışmalar ve projeler anlatıldı.
Çalıştayda konuşan Kurmay Albay Turan, kadına yönelik şiddet dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun teşkil etmeye devam ettiğini söyledi. Jandarma Genel Komutanlığı olarak bu sorunun en aza indirilmesi ve daha sağlıklı bir toplum yapısına kavuşmamız için 'Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi' projesini hayata geçirdiklerini belirten Turan, şunları söyledi:
"Türkiye genelinde yapılan çeşitli araştırmalara göre; Türkiye’de yaşayan her beş kadından ikisi şiddet görüyor. Doğu ve kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde şiddet daha fazla ve batıya doğru gittikçe azalan bir şiddet eğilimi mevcuttur. Şanlıurfa’da ortalarda yüzde 47 gibi bir şiddet oranı mevcut olduğu değerlendiriliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2008 yılında yaptığı araştırmada bu sonuçlar ortaya çıkmıştır. Proje kapsamında personellerimize eğitimler veriyoruz. Personellerimiz kırsal kesimlerde kadınlara ulaşarak onları bilgilendiriyoruz."
Şanlıurfa’da aile içi şiddetin önlenmesi için jandarma teşkilatı olarak seferber olduklarını ifade eden Albay Selman Kömürcü ise "Günümüz dünyasında bir insanlık sorunu haline gelmiş olan kadına yönelik şiddet, dünyanın her yerinde farklı görünümleriyle varlığını sürdürmektedir. Kadına yönelik şiddet olgusuna toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanmaktadır. Jandarma kadına yönelik şiddetin karşısındadır. Şiddet asla hayatın bir parçası değildir. Kadına yönelik şiddet, toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile önlenebilir. Biz, Jandarma Genel Komutanlığı olarak bu proje ile kurumlar arasında var olan yakın işbirliğini daha da kuvvetlendireceğimize inanıyoruz. Sonuç olarak, her ne şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin, hangi nedene dayandırılırsa dayandırılsın, kadına yönelik şiddet kabul edilemez ve sadece kadınların sorunu olarak görülemez" diye konuştu.
Günümüzde insanlık sorunu haline gelmiş olan kadına yönelik şiddet, sağlıklı bir toplum oluşmasındaki en önemli engellerden biri olduğunu vurgulayan Vali İzzettin Küçük de, şunları kaydetti:
"Kadına yönelik şiddet kadınların temel hak ve özgürlüklerini kullanmalarını engellemekte ve toplumsal kaynaklardan yararlanmalarını sınırlandırmakta ve genel olarak toplumsal ve ekonomik gelişme üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu bağlamda şiddete maruz kalan kadınlara yönelik müdahale hizmetleri ve önleyici hizmetler sunan tüm kurum ve kuruluşların bu sorun ile ilgili ortak bir anlayışlarının olması son derece önemli bir husustur."
Çalıştay diğer yetkililerin konuşmalarıyla devam etti.

ÖP(HK/SS) (FOTOĞRAFLI)