ŞANLIURFA’da, 'En güzel acımızı arıyoruz' sloganıyla düzenlenen yarışmada, yılın en acı ve en lezzetli biberi seçildi. 115 kişinin katıldığı yarışmada, en lezzetli ve acı biberi tadarak seçen jüri üyeleri zor anlar yaşadı.
Şanlıurfa Belediyesi tarafından 'En güzel acımızı arıyoruz' sloganıyla isot yarışması düzenledi. Şanlıurfa mutfağının yöresel tatları arasında yer alan isot için düzenlenen yarışmaya 115 ev hanımı başvurdu. Şanlıurfa Mutfak Müzesi'nde düzenlenen yarışmada jüri üyeleri en acı ve en lezzetli isotu belirlemek için kendilerine ayrılan masada yerlerini aldı.
Küçük kaplara konulan isotlara birbirinden ilginç isimler verilerek jüri masasına konuldu. Ev hanımları acı biberlerine; ‘Mücevher’, ‘ Acı olsan ne yazar’, ‘Acıyı bal eyledik’, ‘Acı dost’, ‘Kadayıf gibi’, ‘Yandım vallah’, ‘Acı son’, ‘Yaktı beni’, ‘Yandım’, ‘Yakarım’, ‘Su ver anne’, ‘Kül oldum’, ‘Antibiyotik’, ‘Yıktı geçti’, ‘Yandık’, ‘İlacım benim’, ‘Yıktı geçti’, ‘Ataş düştü’, ‘Ağzım yandı’ gibi isimler verdi.
Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ın eşi Gül Fakıbaba, Kültür Müdürü Necmi Karadağ, Hasan Hayırlı, Reşit Pehlivan, Ali Asım Duygun, Ahmet Asoğlu’ndan oluşan jüri üyeleri, ev hanımlarının getirdikleri isotları, renk, koku, lezzet, tuzluluk, yağlılık, renk, nem ve tadına göre değerlendirdi. Jüri üyeleri, tadına baktıkları biberlerin acılığından dolayı zaman zaman zor anlar yaşadı. İsotların kokusuna bakan ve 115 isodu tek tek tadarak inceleyen jüri üyeleri karar vermekte büyük zorluk çektiler. Bol bol su, çay ve meyve yiyerek acının etkisini azaltmaya çalışan jüri üyeleri, yarışma sonunda Hatun Zıt’ın ‘Acının tatlısı’ adını verdiği isotu birinci seçti.
Dereceye giren isotların sahiplerine önümüzdeki günlerde düzenlenecek törenle ödülleri verilecek.