Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - İZMİR’de, Kültür Sanat- Sen üyeleri, Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) adı altında günleme getirilen yasa taslağına tepki gösterdi. Gösterilerinde giydikleri kostümlerle protestoya katılan sendika üyeleri, İzmir Marşı ile Gençlik Marşı’nı söyledi.
Dünya Tiyatro Günü’nde, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan Kültür Satan- Sen üyeleri, TÜSAK tasa tasarısına tepki gösterdi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı gösteride protestocular adına basın açıklamasını Zeynep Nutku okudu. Nutku'nun okuduğu açıklamada şöyle denildi:
"Siyasi iktidar, ülkemizde sanata topyekun savaş açmış görünüyor. Gözdağı, baskı, tehdit, sansür, rant ve yıkım, sanat alanlarımızın son yıllarda sıkça karşılaştığı olağan saldırılar haline geldi. Siyasi iktidar genel ahlak kuralları adı altında sanata saldırılarını meşrulaştırmaya çalışıyor. TÜSAK yasa tasarısıyla sanata son darbeyi vurmak istiyor. İnsanlığın ortak mirası olan kültürel ve tarihi doku, saygısız bir talan furyasıyla karşı karşıya. Sanatın üretildiği yapılar, ya alışveriş merkezine, ya da karakola dönüştürüldü. Sokak sanatçılarına yönelik baskı ve taciz giderek artmıştır. Özel tiyatrolar sadakaya bağlanarak baskıya uğramıştır. Başta devlet tiyatroları olmak üzere, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlükleri kapatılacaktır. Şimdiye kadar kamu kurumları özelleştirilirken, nasıl kara propaganda yapılarak çok değerli kurumlarımız değersizleştirilmiş ve satışı için gerekli zemin hazırlanmışsa, tiyatrolarda da aynı yöntem izleniyor."
Basın açıklamasının ardından, üzerlerinde sahne gösterilerinde giydikleri kostümler bulunan sanatçılar ile katılımcılar, hep birlikte İzmir Marşı ile Gençlik Marşı’nı okudu.

TY(İÖ/ESM) (FOTOĞRAFLI)