Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN’da son 12 günde 3 kişi denizde boğuldu. Son 2.5 ayda boğulma tehlikesi atlatan 40 kişi ise son anda kurtarıldı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan cankurtaran ve dalgıçlardan oluşan 32 kişilik ekip, sahil şeridinde vatandaşları Karadeniz’de can alan Rip akıntısına (çeken akıntı) karşı korumaya çalışıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Sualtı Arama ve Kurtarma Grup Amirliği’nde görevli 30 cankurtaran ve 2 dalgıçtan oluşan ekip 1 Haziran’dan bu yana Karadeniz'de 43 boğulma vakasına müdahale etti. Bunlardan 26’sı son 12 günde meydana geldi. 12 gün içerisinde 3 kişi de boğularak hayatını kaybetti. Karadeniz’de saatte 35- 70 kilometre hızla oluşan Rip akıntısı nedeniyle boğulma vakalarının meydana geldiği belirtildi.
CANKURTARANLAR SÜREKLİ TEYAKKUZDA
213 kilometre sahil şeridi bulunan Samsun’da, 161 kilometrelik kesimde riskli ve tehlikeli alanlar belirlenip buralara 120 uyarı levhası yerleştirildi. Vatandaşların yoğun olarak denize girdiği Atakum İlçesi sahilinde 5 kilometrelik alanda merkezi anons uyarı sistemi kuruldu. Yapılan anonslarla vatandaşlar uyarıldı. Can kurtaranlar sahilde sürekli ring halinde gezerek olası bir boğulma vakasına anında müdahale ediyor.
RİP AKINTISINA KARŞI KOYMAK İMKANSIZ
İtfaiye Daire Başkan Vekili Hasan İnce, Rip akıntısı nedeniyle Karadeniz’de boğulma olaylarının meydana geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte vatandaşlar denize daha çok girmeye başladı. Yoğunlukla beraber vaka sayısı da arttı. Boğulma tehlikesi geçiren 40 kişi ekiplerimizin de müdahalesi sonucunda yaşamını yitirmekten kurtarıldı. 3 kişi ise kurtarılamadı. Havalar çok sıcak olduğu için insanlar akın akın denize gidiyorlar. Özellikle Çorum, Amasya, Tokat illerinden tatil için Samsun’a gelen çok kişi oluyor. Denize giriyorlar ancak ırmakta ya da gölde yüzdüklerini düşünüp, Karadeniz’in çeken akıntısının tehlikesinin farkına varamıyorlar. Bu akıntıya karşı koymak neredeyse imkansız. Yüzme bilmeyen kişiler maalesef akıntıya kapılıp boğuluyor."
EN ÇOK BOĞULMA VAKASI KARADENİZ'DE 
Türkiye’de boğulma olaylarının çoğunlukla Karadeniz’de görüldüğün dile getiren İnce, "Vatandaşlarımız bizim cankurtaranlarımızın uyarılarını dinlesinler, rüzgarlı havalarda denize girmesinler. Yüzme bilmeyen kişiler denize girmesinler. Denizde fazla açılmasınlar. Kontrollü yerlerde denize girsinler" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI