Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN’daki Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Karadeniz Bölge Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu, 1 litre atık yağın 1 milyon metreküp deniz suyunu kirlettiğini söyledi. Üçüncüoğlu, Samsun’da yapılan çalışmalarla ayda 6-8 ton atık yağ toplandığını belirtti.
TURMEPA Karadeniz Bölge Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu, Türkiye'de yıllık 950 bin ton likit, 550 bin ton margarin, 200 ton yem olmak üzere toplam 1 milyon 700 bin ton bitkisel yağ tüketildiğini söyledi. Türkiye’de 100 bin ton atık yağ toplanması gerekirken bunun sadece 7 bin tonunun toplanabildiğini dile getiren Üçüncüoğlu, "1 litre kızartma yağı 1 milyon metreküp deniz suyunu kirletiyor. Deniz suyu kirliliğinin yüzde 25’ine bitkisel ve hayvansal yağlar neden oluyor. Denizlerimizin kirlenmesine çok büyük etkisi olan yağların denize ulaşmadan toplanması ve biodizele dönüştürülmesi için çalışmalara daha da ağırlık verilmeli" dedi.
Bu kapsamda Samsun’da yaklaşık 2.5 yıl önce başlatılan çalışma ile atık yağların belediyelerle yapılan anlaşma sonrasında yetkili bir firma tarafından toplandığını dile getiren Üçüncüoğlu, "Kent genelinde 6 bin adet yağ toplama bidonu ev ve işyerlerine dağıtıldı. Ayda ortalama 6-8 ton atık civarında yağ toplanıyor ve bu yağlar biodizele dönüştürülüyor. Hem geri dönüşümün yapılması hem de denizlerimizin temiz tutulması adına atık yağların toplanması çok değerli" diye konuştu.
Atık yağ toplama konusunda özellikle ev kadınlarına büyük görev düştüğünü dile getiren Üçüncüoğlu, "Biz hazırladığımız proje ile Samsun’da atık yağların toplanması için firma görevlileri ile belediye görevlilerini bir araya getirdik. Yasa gereği bizim yetkimiz olmadığı için yağ toplama işini dernek olarak biz yapamıyoruz. Bu nedenle bir firma üzerinden bu çalışma yapılıyor. Biz de temiz bir deniz için çalışan bir dernek olarak vatandaşlarımızı bilinçlendiriyoruz. Atık yağların toplanmasının deniz suyunu kirletmemesinin önemini anlatıyoruz. Afiş ve broşür dağıtımı yapıyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI