Serpil KIRKESER / İSTANBUL, ()  BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan  imzalı sahte mektupla, kendisini işadamı Mehmet Kutman'a iş ortağı olarak tavsiye etmekle suçlanan tutuksuz sanık Berat Altın hakim karşısına çıktı.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz sanık Berat Altın hazır bulunurken, şikayetçiler Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmet Kutman katılmadı. Başbakan Erdoğan'ı duruşmada avukatı Hatice Özay temsil etti. Kimlik tespiti yapılan Altın ticaretiyle uğraştığını ve sabıkasız olduğunu belirtti.

"BELGEYİ BEN GÖNDERMEDİM"
Sanık Berat Altın suçlamaları redderek, "İddia edildiği gibi Mehmet Kutman'a gönderilen belgeyi, ben göndermedim. Kimin gönderdiğini de bilmiyorum. Ne amaçlanarak gönderildiğini de bilmiyorum. Birileri Mehmet Kutman'ı zor durumda bırakmak için böyle davranmış olabilir. Ben projemle ilgili bir sene önce Mehmet Kutman'la görüşmüştüm. Kendisi projemin küçüklüğünü ileri sürerek kabul etmemişti. Aradan bir sene geçtikten sonra bu şekilde bir belge gönderilmesi ilginçtir. Benim tarafımdan gönderilmemiştir. Eğer gönderilmişse de bunun ispatlanması lazımdır. Söz konusu belgenin kargo ve kuryeyle gönderilmişse belgelerin sunulması gerekir. Kaldı ki Mehmet Kutman'ın işyerinin her tarafında kamera vardır. Gerekirse kamera kayıtlarından söz konusu belgenin kimin tarafından getirildiği bulunabilir. Söz konusu belge üzerinde parmak izi yaptırılmasını talep ediyorum" dedi.

"YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞIMIN KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUM"
Yurtdışı yasağı olduğunu hatırlatan sanık Altın "Bütün işlerim yurtdışında. Sıkıntıya düştüm. Yurtdışı yasağımın kaldırılmasını talep ediyorum. Aksi halde sıkıntıya düşeceğiz" diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ
Başbakan Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay da şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, davaya katılma taleplerinin olduğunu söyledi. Suçtan zarar görme ihtimaline binaen müşteki Recep Tayyip Erdoğan'ın davaya katılma talebinin kabulüne karar veren mahkeme heyeti, sanık Altın'ın savunmasının alınmış olmasından dolayı hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı tedbirinin kaldırılmasına hükmetti. Müşteki Mehmet Kutman ve tanık Gamze Polat'ın bir sonraki duruşmada dinlenmesine karar veren mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 17 Eylül'e erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
İddiaya göre, sanık Berat Altın, işadamı Mehmet Kutman'a rüzgar enerji türbinin ilgili birlikte iş yapma teklif etti. Kutman da iş teklifini kabul etmedi. Bir süre sonra Kutman'a, Başbakan Erdoğan imzalı bir mektup gönderildi. Başbakanlık logosunun da bulunduğu mektupta, “Sayın Mehmet Kutman, ülkemizin enerji politikasına ve milli ekonomisine olumlu katkı sağlayacağına gönülden inanıyor olduğum projelerden biri olan Sayın Berat Altın'ın 'Rüzgar Enerjisinde Lisanssız Elektrik Enerjisi' üretimi amaçlı 'Rüzgar enerji tribünleri' projesine katılmanızın kurumunuza ve ülkemize yararlı olacağı inancındayım" ifadeleri yer aldı. Mehmet Kutman da bu mektup üzerine Başbakan Erdoğan'a cevap yazarak, Berat Altın ile iletişime geçeceklerini belirtti. Kutman'ın cevap mektubu üzerine Başbakan Erdoğan'ın böyle bir mektup yazmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan" imzalı mektubu sanık Berat Altın'ın yazdığı iddiasıyla soruşturma açıldı.

İDDİANAME
Soruşturmanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmet Kutman 'müşteki' sıfatıyla, Berat Altın ise şüpheli sıfatıyla yer aldı. Şüpheli Altın'ın, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık ibareleri ile yıldız logosu mevcut olan çizgisiz kağıt üzerine 27 Ağustos 2013 tarihli bir belge hazırladığı anlatıldı. Şüpheli Altın'ın, Mehmet Kutman'a yönelik "Sayın Mehmet Kutman Global Yatırım Holding A.Ş." hitaplı belgenin sağ alt bölümünde de müşteki Recep Tayyip Erdoğan Başbakan" ibareleri üzerinde imza taklit edilerek özel belgede sahtecilik suçunu işlediği iddia edildi. Altın'ın sahte olduğu tespit edilen belgede, sağ üst köşede kişiye özel ibaresiyle "Ülkemizin, Enerji Politikasında ve Milli Ekonomisine katkılar sağlayacağına gönülden inanıyor olduğum projelerden biri olan Sayın Berat Altın'ın 'Rüzgar Enerjisi'nden Lisanssız Elektrik Enerjisi' üretimi amaçlı Rüzgar Enerji Türbinleri" projesine katılmanızın, kurumunuza ve ülkemize yararlı olacağı inancındayım" içerikli mektup yazarak Mehmet Kutman'ı "Kamu görevlileri ile ilişkisi olduğundan onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördüreceği vaadiyle aldatılarak başkasından mefaat temin eden kişi" şeklinde dolandırma suçuna teşebbüs suçunu işlediği anlatıldı.

Mehmet Kutman'ın 23 Eylül 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben bilgi amaçlı yazılan mektubun Başbakanlıkça incelenmesi neticesinde Şüpheli Altın'ın üzerine atılı “Özel Belgede sahtecililk “ ve “Dolandırıcılık" suçlarını işlediği öne sürüldü. Şüpheli Altın'ın "Nitelikli dolandırıcılık" ve "Özel belgede sahtecilik" suçlarından 3 yıldan 10 yıla kadar hapsi isteniyor.