Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR’de sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı’nda, talepleri için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Gezi olayları sırasında, polisin attığı biber gazı kapsülünün başına isabet etmesinin ardından tedaviye alınan 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümü nedeniyle buruk bir kutlama yaptıklarını belirten sağlık çalışanları, taleplerinin karşılanmaması durumunda uzun süreli greve gideceklerini kaydetti.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bugün sabah saatlerinde bir araya gelen sağlık çalışanları, ilk kayıt bürosu önünde, hasta ve yakınlarına Acil Servis’in dışında sağlık hizmetinin verilmeyeceğini söyledi. Bazı hasta ve yakınları buna tepki gösterirken bazıları ise destek oldu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) öncülük ettiği sağlık çalışanları daha sonra burada kısa bir basın açıklaması yaptı. Gezi olayları sırasında yaralanıp 269 gün sonra yaşam savaşını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümü nedeniyle Tıp Bayramı’nı buruk kutladıklarını dile getiren sağlıkçılar, eylemlerde polisin kimyasal gaz kullanmasını da kınadı. Daha sonra sağlık çalışanları, otobüsle Basmane Meydanı’na gitti. Diğer hastanelerden de eyleme destek veren sağlık çalışanlarının gelmesiyle 500 kişilik grup İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar, 'Sağlıkta şiddete hayır', 'Susma sustukça sıra sana gelecek', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Berkin’i vuranlar memleketi soyanlar' diye sloganları atarak yürüdü. Gruba CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da destek verdi. Grup adına konuşan SES İzmir Şubesi İzmir yöneticilerinden Rukiye Çakır, "Daha üç gün önce 15 yaşında bir çocuk, 269 gün sonra uyudu, ama bizi ayağa kaldırdı. Bizim çocuklarımız ölüyor da bunların çocukları ne yapıyor? İşte tüm bunların karşısında durabilmek için emekten, özgürlükten ve demokrasiden yana sesimizi daha da yükselteceğiz. Sorunlarımızla baş edemediğimiz için bayramımızı kutlayamıyoruz. Kar hırsı peşinde insan sağlığını hiçe sayan bu anlayışı kınıyoruz. Halkın sağlığını korumayı öncelleyen bir sağlık sistemi için bugün ülkemizde sağlık hizmeti üretmedik. Eğer bu taleplerimiz duyulmazsa grevimize devam edeceğiz" dedi.
EYLEME KATILANLAR FİŞLENİYOR İDDİASI
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Fatih Sürenkök ise eyleme katılanların fişlendiğini öne sürdü. Dr. Sürenkök, "Fişlemelere rağmen Sağlık Müdürlüğü’nün önündeyiz. Size karşı direniyoruz, size karşı buradayız. Bu ülkenin bakanının çocukları evlerinde milyon dolarları saklarken, bizim çocuklarımız, bizim doktorlarımız, hasta yakınlarından para değil sadece bıçak darbesi alıyor. Bizim doktorlarımız haklarında soruşturma açılma kaygısıyla çalıştıkları hastanenin en üst katından gövdelerini bırakıyor, Bakan’a inat. Yıllardır bu ülkenin sağlık sisteminin ne halka ne sağlık çalışanına fayda getirmeyeceğini söyledik ve bunun bir kaosa neden olacağını dile getirdik. Bakan sadece suratımıza baktı çünkü o sadece 'Bakan', biz suratımıza bakan istemiyoruz. Sağlık personelinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz. Bu insanlar bir gün halkın adaletinde hesap vereceğine inanıyoruz" diye konuştu. Basın açıklamasının ardından grdup bir süre daha slogan atıp dağıldı.
Bu arada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde sağlık çalışanları AK Parti’nin sağlık politikalarını oyladı.

TH(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)