KALKINMA Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) önderliğinde Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’yi kapsayan bölgede Yaşam Bilimleri ve Sağlık Teknolojileri Merkezi kuruluyor. Merkezin tanıtımını amaçlayan ve ilki Muş'ta gerçekleştirilen toplantının ikincisi Van'da yapıldı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan toplantıya, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Bitlis Vali Yardımcısı Salih Altun, Van YYÜ Rektörü Peyami Battal, Van Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit, İTÜ Arı Teknokent Akademik Firması TechnoBee Koordinatörü Prof. Dr. Atilla Dikbaş, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Merkezi Inovita Müdürü Prof. Dr. Nezih Hekim, Strateji Uzmanı Nilgün Cön, işadamları, bilim insanları ve uzmanlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTÜ Arı Teknokent Akademik Firması TechnoBee Koordinatörü Prof. Dr. Atilla Dikbaş, projenin amacını anlattı. Projeyle bölgeyi sağlık teknolojileri alanında öncü bir üs haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Dikbaş, yapacakları görüşmelerle gerekli alt yapıyı oluşturacaklarını söyledi. Toplantıda konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, projenin merkezinin Van olmasını istedi. YYÜ'nün projede en önemli paydaş olmasına rağmen hala proje yürütücüleriyle bir araya gelmemesini kendisini üzdüğünü belirten Battal, "Henüz bizimle bir görüşme yapılmadı. Proje gerçekten çok önemli. Fakat bizim üniversitemizi görmezden geldiler. Bizim üniversitemizde çok önemli bilim insanları var. Ama bizimle kimse görüşmedi ve bu yalnış" diye konuştu.
Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise Van'ın tarihten bu yana hep merkez şehir konumunda olduğunu belirterek, Van'ın çevre illere hayat verdiğini söyledi. Vali Doğan, "Van tarihten bu yana komşu şehirlere hayat vermiştir. Burası hep merkez konumunda olmuştur. Bütün bu yapı içerisinde kendi iç değerlerimizden üretebileceğimiz ve ekonomik olarakta bize gelecek vaad edecek hususların birinin de, bugün toplantısını yapıyoruz. Bakir bir cofrafyaya sahip olduğumuz için bunu çok değerli görüyoruz. Madem merkez şehiriz, sadece kendimiz için yaşamıyoruz. Sadece kendimiz için de düşünemeyiz" diye konuştu.