Enver ALAS / İSTANBUL, () Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı olarak Büyükada'da inşa edilecek ek hizmet binasının inşaatında incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, burada çalışmalarla ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Bakan Müezzinoğlu, Adalar'da yaşayan vatandaşların sağlık sorunları konusunda gereken tedbirleri aldıklarını söyledi. Adalar'da 8-10 yatak kapasiteli hastanenin inşaatının yıl sonunda tamamlanarak 2015 yılının ilk ayında hizmete gireceğini kaydeden Müezzinoğlu, "Biz Adalar'da yaşayan vatandaşlarımızın sağlık sorunları konusunda tedirgin olmamaları konusunda her türlü tedbiri alıyoruz. İki tane yeni deniz ambulanslarımızı da devreye soktuk. Büyükada, Kınalıada, Heybeli ve Burgazada'ya aile hekimlerimizi de verdik. 24 saat acil hizmetlerimizi veriyoruz. Türkiye'nin genelinde vatandaşlarımızın 24 saat hizmet alabileceği sağlık sistemini nasıl kurguladıysak burada da olağanüstü durumlarda anakaraya ulaşabilecekleri sistemi daha iyi noktaya taşıyoruz" diye konuştu

"GECE GÖRÜŞLÜ AMBULANS HELİKOPTERLERİ HİZMETE GİRECEK"
Türkiye'nin sağlıkta çok önemli dinamikleri yakaladığını kaydeden Müezzinoğlu, "Geçmişe baktığımızda sağlık konusunda çok sıkıntılar yaşıyorduk. Bugün de beklenmedik olağanüstü durumlarda da yine sıkıntılar yaşanabiliyor. Ancak gerek sağlık hizmetlerinde gerekse de acil hizmetlerde Türkiye. dünya ile yarışacak noktayı yakaladı. İnşallah yıl sonuna kadar gece görüşlü ambulans helikopterlerimizi devreye sokmayı planlıyoruz. Bunun ihale sürecindeyiz. Bu süreçten sonra Avrupa'da gece görüşlü ambulans sisteminde 4. ülke olacağız" diye konuştu.

"BİR HASTA 8 DAKİKADA DENİZ YOLUYLA ANAKARADA OLACAK"
Bakan Müezzinoğlu, hizmete giren deniz nakil araçlarıyla ilgili olarak da şunları söyledi: Adalar'da acil vaka transferinde sorun yaşıyorduk. Bu yeni deniz nakil araçlarımızla 24 saat kesintisiz hizmet verilecek. Bu hizmete 1 ay önce başladık ve bu sürede 111 vaka transferi yapıldı. Türkiye'nin hangi noktasında olursak olalım tüm kör noktaları çözebilecek tedbirleri alıyoruz. İstanbul'un incisi olan bu Adalar halkına modern, hızlı. teknolojik imkanı sunmuş oluyoruz. Bu araçlarının en önemli özelliği sarsmamasıdır. İki sedye olduğu için aynı anda iki hastayı taşıyabiliyor. Acil müdahalede kullanılabilecek ekipmanlar var. Çok olağanüstü hava koşulları hariç 24 saat kesintisiz hizmet verecek. Bu araçlarda oksijen tüplerinden takip monitörlerine kadar her şey mevcut. Bir hastayı ortalama 8 dakika deniz trafiği ile toplamda 20-25 dakikada Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakil edeceğiz.

EBOLA VİRÜSÜ İÇİN ÖNLEMLER ALINDI
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Afrika'nın çeşitli ülkelerinde 'ebola virüsü' etkili oluyor. Bununla ilgili olarak Türkiye'de alınan önlemler nelerdir?" şeklindeki sorusuna Müezzinoğlu, "Sağlık Bakanlığı olarak bulaşıcı hastalıklarla ilgili olağanüstü teyakkuz durumunda olan bir ülkeyiz. Hatırlarsanız daha önceki domuz gribi salgınında da olağanüstü tedbirler almıştık. Ebola virüsüyle ilgili bizim ülke olarak bir sorunumuz yok. O ülkelerle Türk Hava Yolları'nın direk uçuşu da yok. Ancak o ülkelere giden vatandaşlarımıza bilgilendirme, o ülkelerden Türkiye'ye dönüş sonrası takipleriyle ilgili gerek bakanlığımız gerekse de Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğümüz alıyor. Şu anda vatandaşımızı tedirgin edecek en ufak bir sorun söz konusu değil" diye yanıt verdi.

"ÇOCUK ANNELER İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR NELERDİR" SORUSUNU YANITLADI
Müezzinoğlu çocuk annelerle ilgili bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Çocuk annelerle ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız gerekli tedbirleri alıyor. Ancak bununla ilgili hadiseler sosyolojik hadiselerdir. Toplum ne kadar bilinçlenirse, sosyal-kültürel açıdan ne kadar çok medeni koşullara taşınırsa ancak o zaman bu hadiseden kurtulabiliriz. Ben Edirne Milletvekiliyim. Edirne'de Roman vatandaşlarımızın bir kültürü var. Roman vatandaşlarımızın bu kültürünü kanun çıkartarak çözeceğiz dersek kendi kendimizi kandırırız. Biz şimdi Roman vatandaşlarımızın eğitimlerini, istihdamlarını, iskanlarıyla ilgili alt yapıyı güçlü bir şekilde kurabilirsek ve onları sosyal yaşama güçlü katabilirsek ancak o zaman onları o yanlışlıklardan süreç içinde kurtarabiliriz. Yoksa kanun çıkardık, yanlış yapanı da hapse attık dersek yeni yeni sorunlar yaşarız."

İŞÇİLERLE ÇAY İÇTİ
Adalar'da Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla bugün hizmete giren 2, toplamda ise 4 adet deniz nakil aracıyla acil durumlarda hastalar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakil edilecek.
Müezzinoğlu, hastanedeki incelemelerin ardından inşaatta çalışan işçilerle birlikte şantiyede çay içti. Müezzinoğlu, Adalar'daki programının ardından Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne ait bot ile Büyükada'dan ayrıldı.
(FOTOĞRAFLI)