Mesut MADAN/ BURDUR, () - BURDUR'da araç çarpması nedeniyle boynundan aşağısı felç olan tilki, Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (Lisinia Doğa) tedavi edilerek doğal yaşam alanına bırakıldı.
Burdur- Antalya karayolu kenarında yaklaşık 1 ay önce bir aracın çarpması sonucu yaralanan tilki, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü Burdur ekipleri tarafından Karakent Köyü'ndeki Lisinia Doğa'ya götürüldü. Çarpmaya bağlı yaralanan ve boynundan aşası felç olan tilki, tedaviye alındı. Yoğun tedavi sürecinin ardından yeniden sağlığına kavuşan tilki, bugün temiz su ve besin bulabilmesi için Burdur Gölü kenarında doğal yaşam alanına bırakıldı.
ÖNCE SÜRÜNDÜ, SONRA YÜRÜDÜ
Lisinia Doğa Sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, tilki kendilerine getirildiğinde durumunun çok ümitsiz, beslenme faaliyetlerini dahi yerine getiremeyecek kadar kötü olduğunu söyledi. İlk aşamada hayvanı yaşatmak için çaba gösterdiklerini anlatan Sarıca, "Arkasından homeopatik ve kemoterapik tedaviye başladık. Tilki, araç çarpması sonucu travmaya maruz kalmış ve boynundan aşağısı tamamen felçliydi. Tedavi süresince önce kasları, ardından ön ve arka ayakları çalışmaya başladı. Yürümeden önce süründü. Pek olağan değildir bu tür iyileşmeler. Biz ondan en ufak bir hareket beklemiyorduk. Bu süreçte yaşama çok fazla tutundu, kurtulmak için uğraştı. Ne verdiysek yemeye başladı. Daha sonraki süreçte ayağa kalktı ve yürümeye başladı" dedi.
TÜNEL KAZMAYA BAŞLADI
Tilkinin son bir haftadır kafesin içinde çok rahat yürüyebildiğini aktaran Öztürk Sarıca, "Son iki gündür yan taraftaki boş kafeslerin altından tünel açmaya çalıştığını gördük. Bir tilkinin tünel açması bizim için tedavi ve rehabilitasyonun tamamlandığına işarettir. Bugün de onu, ait olduğu doğaya kavuşturduk. Çok rahat şekilde koşarak gitti. Tilkinin evcilleşmediğini gördük. Bu da bizim için çok önemli. Çünkü rehabilite olan hayvanların evcilleştiğini görüyoruz. Bizim için mutlu bir durum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI