EKER: "SERMAYEYE ORTAĞIZ, KAR’A ORTAK DEĞİLİZ"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan 40 tesisin toplu açılışını yapmak üzere İzmir'in Kemalpaşa ilçesine geldi. Bakan Eker, hibe desteği almaya hak kazanan ve açılışı yapılacak olan tesisler için toplam 20 milyon 740 bin TL’nin harcandığını söyledi. Bu rakamın 9 milyon 500 bin TL'lik kısmının yatırımcılara Bakanlık tarafından hibe olarak verildiğini belirten Eker, "Bugüne kadar Türkiye'de 4 bin 733 tesisin yatırımını tamamladık. Her birine yüzde 50 hibe destek verdik. 930 milyon TL tesisler için vermiş olduğumuz hibe tutarı. Bu tesislerde 43 binin üzerinde insan çalışıyor. Türkiye'de tarıma dayalı sanayi tesisi alanında yeni bir hamle başladı. Artık köylü, kooperatif, birlik, sadece hammadde üretmiyor. Tarımsal hammaddeler bir markaya dönüşerek katma değer sağlayan yeni bir sanayi ürünü haline geliyor. İşte tarıma dayalı kırsal kalkınma bu” dedi.
İZMİR’E 115 MİLYONLUK DESTEK
Bakanlık olarak İzmir'de yapılan yatırımlarla ilgili bilgi veren Bakan Eker şunları söyledi: “İzmir şimdiye kadar 119 tesise sahip oldu. 2 bin 723 makine ekipman projesinin de desteğini aldı. Bugün bunlardan 40 tanesinin açılışını toplu olarak yapıyoruz. Bu projelere verdiğimiz toplam destek, yaklaşık 25 milyon TL’dir. Bu bizim vermiş olduğumuz hibe. Yüzde ellisi sizden, yüzde ellisi bizden, yüzde yüzü sizin. Sermaye'ye ortağız, kar'a ortak değiliz."
Türkiye'nin kalkınmasını bir bütün olarak gördüklerini ifade eden Bakan Mehdi Eker, Türkiye için üç noktaya önem verdiklerini söyleyerek, "Türkiye'nin en köklü, en temel, en kanamalı problemi olan Kürt meselesini barış içerisinde çözmek, barışı kalıcı hale getirmek gibi bir tasavvurumuz var. İkincisi huzurun temin edilmesi. Bütün vatandaşlarımız arasında demokrasi ve sivil bir rejim inşa ediyoruz. Bunlarla birlikte Türkiye'nin kalkınması, ülkedeki işsiz insanların iş bulabilmesi ve Türkiye'nin 76 milyon insanının el ele geleceğe, birlikte kardeşlik ve umut türküleri söyleyerek yürümesini önemsiyoruz. Tuzakların, tezgahların, darbelerin, parti kapatmaların odağı ve hedefi haline geliyoruz. Tüm meselenin altında yatan sebep bu. Türkiye'yi paçalarından tutup aşağıya çekmeye çalışan iç ve dış maalesef içeride bir takım taşeronlar çıkıyor. Dolayısıyla Ortadoğu'ya bakın, Akdeniz'in civarına bakın, özellikle Güney Akdeniz ülkelerine, Kuzey Afrika ülkelerine bakın. Türkiye bütün bunların içinde bir model olma yolundayken, Türkiye'ye dönük bir takım komploların bu şekilde devreye girmesi sadece Türkiye'nin kalkınma çabasına, Türkiye'nin huzur arayışına, Türkiye'nin demokratikleşme ve sivilleşme alanındaki çabalarını engellemeye dönük bir çabadır. Bunu da milletimiz görüyor" diye konuştu.
Konuşmanın ardından, 40 tesisin toplu açlış töreni gerçekleştirildi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, Bakan Mehdi Eker tarafından makine ve ekipman alımı desteğinden faydalanan üreticilere ekipmanların dağıtımı yapıldı. Törende ayrıca İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin katkıları ile ilk kez 100 damızlık Saanen Keçisi Azerbaycan'a gönderilmek üzere yola çıktı.

Ümit YILDIZ/ KEMALPAŞA,(İzmir),()

ÜY (İÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)