Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN'de fotoğraf sanatçısı Monika Kuki, psikoloji ve psikiyatri bilimiyle ilgili insanları model olarak kullanarak, 15 ayrı ruhsal hastalığı fotoğrafa yansıttı. Kuki'nin, psikolog Yaşam Yanardağ Çelik ile birlikte yürüttüğü 6 aylık çalışmanın ürünü olan fotoğraflar 'Aramızda Kalan' adıyla açılan sergide izlenime sunuldu, toplumun her kesiminden insanların ilgisini çekti.
Ruhsal hastalıkların tedavisi konusunda toplumdaki önyargıları ortadan kaldırmak amacıyla psikolog Yaşam Yanardağ Çelik ve fotoğraf sanatçısı Monika Kuki, 6 ay önce bir araya geldi. 'Aramızda Kalan' adını verdikleri proje için çalışma yürüten ikili, psikoloji ve psikiyatri bilimiyle ilgili 11 kişiyle iletişime geçti.
Yaşam Yanardağ Çelik, görüşmeler yaptığı psikiyatri uzmanları Prof. Dr. Mehmet Cengiz Güleç, Prof. Dr. Fevziye Toros, psikologlar Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Dr. Yunus Emre Ayna, psikolojik danışmanlar İzzet Zülküf Çelik, Hülya Üstekidağ, Sema Sülün, Çiğdem Gürsoy, E. Özlem Çelik, Davranış Bilimcisi Kunter Kunt ve Nörolog Dr. Seyfi Arslan'a projeyi anlatarak destek istedi.
Çelik'in teklifini kabul eden uzmanlar, daha sonra fotoğraf sanatçısı Mersinli fotoğraf sanatçısı Monika Kuki'nin objektifinin karşısına geçti. Uzmanlar, tecrübeleriyle gönüllü modellik yaparak tedavi ettikleri aralarında vajinismus, paranoya, şizofreni, histeri, fobi, sosyal fobi, anoreksiya, anksiyete, bipo, panik atak, depresyon, obsesyon, erken boşalma, ruhsal travmalar gibi psikolojik sorunların hastaları olarak fotoğraflandı. Fotoğraflar 120x150 santimetre ebadında bastırılarak Bazzar Cafe'de 'Aramızda Kalan' başlığı ile sergiledi. Sergiyi gezen çok sayıda davetli fotoğraflara büyük bir ilgi gösterdi.
NEDEN, ARAMIZDA KALAN?
Psikolog Çelik, ruhsal hastalıkların tedavisi konusunda toplumdaki önyargıları ortadan kaldırmak hedefiyle bu projeyi gerçekleştirdiklerini belirtip, şöyle dedi:
"Her insanın ruh sağlığı ile ilgili dönem dönem sıkıntıları olabilir. Bunların normal, hayatın içinden şeyler ve tedavi edilebilecek türden olduğunu anlatmaya çalıştık. Bunu da alanın içinde çalışan arkadaşlarla yapmak istedik. 'Aramızda Kalan' isminin ortaya çıkması ise en mahrem sırlarını paylaştıkları psikologların, 'Acaba bu sırları tutabilirler mi, onlara güvenebilir miyim?' kaygısına yapılmış bir atıftır. Aslında onların anlattığı her şey, bizim için çok büyük ve çok özel sırlardır. Alanda çalışan insanlar olarak buna vurgu yapmak istedik. Başta depresyon olmak üzere sosyal fobiden, histeriye kadar pek çok hastalığı fotoğrafladık. Gerçekten ilgi uyandıracak, bilinç kazandıracak bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Daha önce Türkiye'de böyle bir çalışma yapılmamış olması da bizim için çok büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Mersin'den çıkarak Türkiye'yi dolaşacağına inandığımız bir proje oldu. Bu projenin içini doldurup genişleteceğiz. Böyle bir projeye imza atmış olmaktan dolayı da çok mutluyuz."
AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK
Projenin fotoğraflarını çeken Monika Kuki ise proje fikrinin 6 ay önce Yaşam Yanardağ Çelik'ten geldiğini ifade ederek, "Proje ile ilgili çalışmaya başladığımız da, psikolojik hastalıkların aslında toplumda var olduğunu, ama çok fazla insanın bu konuda hassasiyet göstermediğini fark ettik. Farkındalık yaratmak ve dikkat çekmek için bir sergi projesi çıkarmaya karar verdik. Proje safhasında rahatsız olan insanlar değil de bu konuda gönül, emek veren çalışan insanların modellik yapmasını daha doğru bulduk. Toplumda daha dikkat çekici ve güven uyandıracağını düşündük. Şuan kişisel gelişim uzmanı, psikolog, doktor, doçent, aynı zamanda psikoloji eğitimi alan birçok modelimiz var. Şu an 15 farklı hastalık işlendi. 15 farklı hastalık ana başlıklarıyla en çok dikkat çeken hastalıklardı. Özellikle o yüzden bunlara ağırlık verdik" diye konuştu.

ME(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)