İZMİR Karşıyaka'daki Alaybey Askeri Tersanesi'nde 'TCG Değirmendere' römorkörünün suya indirildiği sırada meydana gelen, 8'i asker 10 kişinin şehit olduğu, 17 kişinin yaralandığı kazada ihmali bulunduğu iddiasıyla tutuklanan sivil mühendis, ilk duruşmada tahliye edildi. Olayda şehit düşenlerden bayındırlı er Yavuz Arslan'ın annesi Neşe Arı, karara tepki gösterdi. Şehit annesi Neşe Arı, "O ocuklarına, eşine sarılıp öperken şehit olan 10 kişinin aileleri çocuklarını ve eşlerini artık göremeyecekler" dedi.
Tersaneye bakım onarım için getirilen askeri römorkör, 23 Aralık 2013'te işlemlerinin tamamlanmasının ardından havuzdan denize indirildiği sırada yan yatmış, içinde bulunan 2 işçi ve 8 asker şehit olmuş, 17 kişi yaralanmıştı. Olayda ihmali bulunduğu iddiasıyla tutuklanan gemi inşa mühendisi ve havuzlama sorumlusu Ö.U. hakkında TCK 85/2 maddesi kapsamında 'taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan 3 ile 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ifade veren evli ve 2 çocuk babası tutuklu sanık Ö.U., bu olaydan sonra emekli olduğunu, römorkördeki 40 ton ağırlığındaki tatlı suyun, gemi 8 numaralı havuza alındığında, tank kapağı tamir edileceğinden dolayı boşaltılması ve havuza alınmasında 4 ton ağırlığındaki 4 jeneratörün sökülmesi inisiyatifini kullanması nedeniyle 'dolaylı kusurlu' olduğu yönündeki bilirkişi raporunu kabul etmediğini söyledi. Ö.U., "İTÜ Gemi İnşaat ve Makineleri Fakültesi'nden 1988 yılında mezun oldum. Tersanede 2010 yılına kadar tekne dizayn mühendisi olarak görev yaptım. 2010 yılında havuz kursuna gönderildim. Burada ek görev yapmayla başladım. Gemiden boşalan yük, gemi ağırlığının yüzde 4'ü kadar. Bu sebeple oluşan denge bozukluğu havuzlama mühendisi değil, gemi personelinin bilgisi dahilindedir. Havuza ilk alındığında denge bozukluğu vardı. Geminin sürekli dengede durması için dolu tutulması lazım. Bunları havuz mühendisi bilmez. Gemi personeli olan çarkçıbaşı ve komutanı sorumludur. Kaza gemi personelinin acemiliği ve bilgisizliğinden kaynaklandı. Personelin verdiği bilgiye güvendim. Denge konusunda sorumlu gemi personelidir. Ölen siviller ile şehit düşen askerlere rahmet, ailelerine de başsağlığı diliyorum. Olaydan dolayı üzgünüm. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum" dedi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Bu tahliye kararıyla ilgili olarak gazetede yayımlanan haberi gördüğünü ve okurken yüreğinin bir kez daha yandığını söyleyen şehit annesi Neşe Arı, oğlu Yavuz Arslan'ın terhisine 5 günü kaldığını hatırlatarak, "Gemi, mühendisin sorumluluğunda değil mi? Gemideki personel acemi ve bilgisizse neden çalıştırılıyorlar? Yüreğimiz yanıyor. Sorumluların cezasını almasını istiyoruz. Tüm yetkililere sesleniyorum, bu olayı bir an önce açıklığa kavuştursunlar. 10 kişi şehit olup Allah'ın şahadetine erişti. Şehitlerimizin suçlanmasını istemiyorum. Onlar vatani görevlerini yapıyorlardı. O ocuklarına, eşine sarılıp öperken, şehit olan 10 kişinin aileleri çocuklarını ve eşlerini artık göremeyecek. İlk duruşmada tahliye olunuyor" dedi.
Römorkör kazasıyla ilgili askeri savcılığın başlattığı soruşturma ise halen sürüyor.

MAA(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)