MERSİN'de Roman Derneği'nin Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamındaki 'Bizim Çocuklarımız' Projesinin imza töreninde renkli görüntüler yaşandı. Mahallelerine gelen Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu 'Şukar Valim' dövizleri ile karşılayan Romanlar, 60 bin Lira bütçeli projeyi 120 bin Liraya çıkarttırmayı da başardı. Romanlar törenin sonunda valiye Roman Çifte Tellisi oynatıp halay çektirmeyi de ihmal etmedi.
Roman Derneği'nin Sosyal Destek Projesi'nin (SODES) imza töreni Romanların yaşadığı Barış Mahallesi'nde gerçekleşti. Törene Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, eşi Ayşe Güzeloğlu, Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, davetliler ile mahallede yaşayan Romanlar katıldı. Eşi Ayşe Güzeloğlu ile imza törenine gelen Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 'Şukar valim', 'Romanların babası', 'Roman Mahallesi'ne gelen ilk vali Hasan Basri Güzeloğlu', 'İşimiz, aşımız sizin elinizde', 'Romanların valisi, seni çok seviyoruz', 'Türkiye'nin en çalışkan valisi', 'Odun, kömür değil aş ve iş istiyoruz', 'Roman kadınlar iş istiyor' ve 'Devletimiz varolsun pankartlarının yanı sıra 3 davul ve zurna ile karşılandı. Vali Güzeloğlu, tören alanına giderken kendisini bekleyen Roman kadın ve çocuklarla selamlaşıp konuştu.
PROJEYLE ÖĞRENCİLERİN BAŞARI ORANI ARTTI
Vali Güzeloğlu ve beraberindekilerin yerini almasının ardından Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Avrupa Konseyi Türkiye Roman Temsilcisi Ali Dalyam mahallelerinde tarihi bir gün yaşandığını belirterek, "Bundan bir yıl önce başlayan bu çalışmanın bu yıl da devam etmesi bizim için büyük bir mutluluk. Bu ve benzer projelerin sürdürülebilir olmasını çok önemsiyoruz. Bir yıl önce 180 öğrenci ile yola çıktık, bugün ise tam 250 öğrencimiz projeden faydalanıyor. Proje hayata geçirildiği günden bu yana öğrencilerimizin başarı oranı gözle görülür bir şekilde arttı. Bu vesileyle çocuklarımız çok daha iyi eğitim alacaklar. Mühendis, doktor, öğretmen olacaklar, kim bilir belki de içlerinden birisi bir gün Mersin Valisi olarak görev yapacak. Yarının temellerini bugün Sayın Valimiz sayesinde atıyoruz. Bunun yanı sıra geçen yıl 100 Roman vatandaşımız Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında iş sahibi oldu. Umut ediyoruz ki önümüzdeki dönemde onlar gibi daha birçok vatandaşımız bu ve benzer projeler kapsamında iş sahibi olur. Sayın Valimizin elini değdirdiği her çalışma ayrı bir güzellik ve özellik kazanıyor. Sayın Valimiz ve eşi mahallemize daha önce gerçekleştirdikleri bir ziyarette ‘Mersin Romanlarıyla Güzel’ demişti. Biz de ‘Sayın Valim Mersin sizinle güzel’ diyoruz. Kendisine çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Öğrenciler adına konuşan Hatice Derya Eryürekler etüt merkezinde çok mutlu olduğunu, öğretmenlerinin her konuda kendilerine çok yardımcı olduğunu bu nedenle etüt merkezinin açılmasından büyük rol oynayan Vali Güzeloğlu'na teşekkür etti.
Daha sonra kürsüye gelen Vali Güzeloğlu, Mersin'in her köşesinde yaşayanların birinci sınıf vatandaş olduğunu ifade ederek, "Sizler, Mersin'in güzelliği içerisinde tüm renkleriyle capcanlı dinamik, heyecanlı bir şekilde hep varsınız ve bundan sonra çok daha mutlu bir şekilde var olmaya devam edeceksiniz. İyi ki de varsınız. Tek hedefimiz Mersin'i daha iyi, güzel ve mutlu yarınlara taşımaktır. Bunun için sıkıntı nerede ise biz çözüm için oradayız. Roman vatandaşlarımızın kentimize kattığı rengi, değeri ve güzelliği arttırmak adına çalışmalarımız ve projelerimiz hızla devam ediyor. Biz sizleri çok seviyoruz, çünkü sizlerle birlikte güzel olduğumuzu biliyoruz. Özellikle çocuklarımızın iyi yetişmesi ve ülkenin geleceğinde önemli rol oynayacak bir birey haline gelmesini sağlayacak iyi bir eğitim almaları için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Geçtiğimiz yıl Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında birçok Roman kardeşimiz kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edildi. Birçok Roman vatandaşımız bu yıl gerçekleştirilecek olan çalışmalarımızda da yer alacak" dedi.
VALİ ÇİFTETELLİ OYNAYIP HALAY ÇEKTİ
Güzeloğlu konuşmasının sonunda ise proje hibe tutarı olan 60 bin Lirayı yetkisini kullanarak 120 bin Liraya yükseltildiği müjdesini de verdi. Daha sonra Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Dalyam Vali Güzeloğlu'na bir teşekkür plaketi verirken, Vali Güzeloğlu da proje çekini vererek projenin imza töreni gerçekleştirildi.
Projenin imzasını atarak hibe çekini alan Romanlar mini bir konser verdi. Konser sırasında çalınan müziklere eşlik eden Romanlar daha sonra Vali Güzeloğlu'na Roman Çifte Tellisi oynatıp halay çektirmeyi de ihmal etmedi. Bu arada hazırlanan proje, Roman çocuklarının eğitimi, yetişkinlerini iş ve sosyal desteklerden yararlanmasını sağlayacak.