ROMANLAR Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, Türkiye'de 6-7 milyon kadar Roman vatandaşının yaşadığını söyledi. Kimsenin kendilerini 'Okumuyorlar' diye lanse etmelerini istemediklerini belirten Çokyaşar, "Biz artık okumak istiyoruz" dedi.
Konfederasyon Başkanı Ahmet Çokyaşar, Başkan Vekili Hacı Ramazan Işıldak ile çeşitli Roman dernekleri temsilcileri Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'yı ziyaret etti. Vali Tuna ziyaretten memnunluk duyduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
"Roman vatandaşlarımız bu milletin bir parçasıdır. Aynı bayrak altında, aynı devlet, aynı millet çatısı altında eşit vatandaşlar olarak bizim bundan sonra derdimiz şu olmalı: 'Çocuklarımıza nasıl daha iyi eğitim aldırırız?' Bunun için bir araya gelip konuşmalıyız. Üniversite eğitimi almaları almayanların meslek liselerine yönlendirip meslek sahibi olmaları sağlanmalı. Müzisyen ve sanatkar olma açısından zaten Roman toplumunun bir Allah vergisi, bir kabiliyeti var ama, bu herkes müzisyen olacak şartı yok. Her konuda nitelikli insanlar yetişmeye bakmamız lazım, mühendisler de olsun, bilim adamları mucitler de çıksın."
BASIN YANLIŞ FOTOĞRAF VERDİ
Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar da Türkiye'de 6-7 milyon kadar Roman vatandaşının yaşadığını söyledi. Romanların dernekleşme, federasyonlaşma ve son olarak konfederasyon sürecine geldiklerini anlatan Çokyaşar , basının kendilerine olan bakış açısını eleştirdi. Çokyaşar şöyle devam etti:
"Basın mensubu arkadaşlarıma özellikle gittiğim yerde şunun altını çiziyorum. 'Açlar, mutlular, göbek atıyorlar, amuda kalkıyorlar' sürekli bu magazinsel görüntüler. 'Romanları gördünüz mü çok renkliler. Süper eğleniyorlar. Cakada cukkada hepsi böyle. 'Hepimiz göbek atıyoruz 7 x 24 saat. Basınımız da bize bu anlamda ciddi manada yanlış bir fotoğraf verdi. Böyle değil o fotoğraf."
'ROMAN ÇOCUKLARINA OKULLARDA AYRIMCILIK YAPILDI'
Roman çocuklarının okumadıkları yönünde de yanlış bir algının olduğunu savunan konfederasyon başkanı Ahmet Çokyaşar, "Burada algı yanlışlığı var. Niye okumuyor? Bir sebep var. O sebebi bulmak lazım. Bakın Roman çocuklarına okullarda da ayrımcılık yapıldı. Biz artık okumak istiyoruz. Biz okumaktan yanayız. Bizi okumuyorlar diye bu anlamda lanse edilmesini istemiyoruz. Fakat sorunların düzeltilmesi gerekiyor. Yani örnek gösteriyorum. Bir Roman mahallesi var, sabaha kadar ev damlıyor kış. Bir anne psikolojisini düşün. Hadi çocuğum kaldırayım seni güzel kahvaltını yaptırayım okula git. On beş gün evinde sularını kapat öyle yaşa. On altıncı gün psikolojin bozulur" diye konuştu.

  FOTOĞRAFLI