Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI (Hatay), () - HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde geçen yıl 11 Mayıs'ta bomba yüklü araçlarla yapılan terör saldırısında yaşamını yitiren 52 kişi, olayın yıl dönümünde, Reyhanlı Kaymakamlığı ve Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği bir programla anıldı.
Reyhanlı'da 52 kişinin hayatını kaybettiği bomba yüklü araçlarla yapılan saldırıların üzerinden bir yıl geçerken, Belediye tarafından yaptırılan 11 Mayıs Şehitler Anıtı'nda anma programı düzenlendi. Törene ölenlerin yakınları ellerinde Türk bayrakları ve saldırılarda ölenlerin fotoğraflarıyla katıldı ve ilk olarak ikinci patlamanın meydana geldiği PTT'nin önüne gitti. 'Satan sen olunca daha çok patlar' yazılı bir pankart açılırken, ölenler için patlama yerine karanfiller bıraktı.
Kalabalık daha sonra 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Reyhanlı uyuma şehidine sahip çık' sloganları atarak ilk patlamanın meydana geldiği belediye binası önüne geldi. Burada polisin 'Anma töreni Şehitler Anıtı'nda yapılacak' uyarısı üzerine vatandaşlar 11 Şubat ve 11 Mayıs 2013'te Reyhanlı İlçe Merkezi ve Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen 3 ayrı bombalı saldırıda yaşamını yitiren 70 kişiden Türk vatandaşı olan 53 kişinin isminin yazıldığı anıta geçti. Burada saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunduktan sonra yine sloganlar atıldı. Daha sonra ölenlerin isimleri okundu. Reyhanlı Kaymakamlığı ve Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği anma programı, Mustafa Şevki Paşa Camii'nde okutulan Mevlid-i şerif ile devam etti.
GÜVENLİK TEDBİRLERİ
Anma töreni nedeniyle ilçede geniş güvenlik önlemleri alındı. İlçenin tüm giriş ve çıkışlarında oluşturulan kontrol noktalarında polis, tüm araç ve yolcuları kontrol etti. Çevik Kuvvet ve Özel Harekat polislerinin de eşlik ettiği kontrollerde aramların yanı sıra araçların plakaları ile yolcuların kimlikleri de sorgulandı.
'HALKMIZ SAĞDUYULU DAVRANDI'
Reyhanlı Belediye Başkanı AK Partili Hüseyin Şanverdi, patlamanın ve patlamada ölenlerin hiçbir zaman unutulmayacağını belirtirken, "Bir annenin evladından koparıldığı, bir babanın ailesinin dağıtıldığı, bir kardeşin bir daha hiç göremeyeceği ağabeyine son bakışının yıl dönümüdür" dediği 11 Mayıs patlamaları sonrası ilçe halkının sağ duyulu davranmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Başkan Şanverdi, konuşmasına şöyle devam etti:
"O günden bu güne kadar, Reyhanlı halkı sağduyulu hareket etti. Özellikle olay anında sağduyusuna hakim oldu ve kışkırtmalara gelmedi. Bugüne kadar Reyhanlı halkı üzerine düşeni gerçekten fazlasıyla yaptı. Reyhanlı bu davranışı ile Türkiye'ye örnek oldu. Kışkırtmalara gelmedik. gelmeyeceğiz. Şehitlerimizi hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Reyhanlı Belediyesi olarak tüm şehitlerimizin isimlerini sokak ve caddelere verdik. Ayrıca ikinci patlamanın olduğu alanda şehitler anıtı yaptık. İsimlerini yazdık. İnşallah bundan sonra böyle bir acıyı bir daha yaşamayız. Halkımızın sağduyusuna güveniyorum."
'MADDİ ZARARLAR KARŞILANDI'
Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu da olaydan sonra devletin sıcak yüzünü gördüklerini belirterek patlamadan zarar gören esnafa destek çıkıldığını söyledi. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan Zaroğlu, "Devletimiz bize destek noktasında sıcak yüzünü gösterdi. Başta Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, milletimize şükranlarımı sunuyorum. Özellikle zarar gören esnafımızın yaralarının sarılması yönünde ilk haftada 10 milyon TL geldi. Maddi zararlar karşılandı. KOSGEB kanalı ile 400'e yakın ticaret sahibine yaklaşık 35 Milyon TL yardımda bulunuldu, destek olundu. Borçların ötelenmesi konusunda girişimlerde bulunuldu. Şehit ailelerine yardımda bulunuldu. Bu tür acıları yaşamayalım. O acıyı dille ifade etmek gerçekten çok zor. 11 Mayıs yaklaşıyor, inşallah bir suiistimal olmaz" diye konuştu.
'EN AĞIR CEZAYI ALSINLAR'
Saldırıda 17 yaşındaki oğlu Oğulcan Tuna'yı kaybeden 59 yaşındaki Ahmet Tuna Belediye Asri Mezarlığı'nda oğlunun mezarını hemen her gün ziyaret ediyor. Oğlunu özlediğini söyleyen Ahmet Tuna, 11 Mayıs'ı unutmadıklarını belirterek, "Çok zor şartlarda kendimizi toparlamaya çalıştık. Hiç suçu olmayan insanların ölmesi, öldürülmesi basit mi, basit olmamalı. Biz Türk adaletine güveniyoruz. Bu eylemi yapanlar 52 vatandaşımızı öldürenler en ağır cezaya çarptırılmalıdır. Şu anda yakalananlar yargılanıyor. Ama bu yetmez. Bu insanları kullananlardan hesap sorulmasını istiyorum. Ucunun kime dokunduğu da önemli değil yeter ki cezalansın. Bunların kökünü kazımak lazım. Birlik ve beraberliğimizin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Reyhanlı halkı birlik ve beraberlik içinde şehitlerini ansın. Başka Oğulcanlar, Muratlar ölmesin. Dua edelim" diye konuştu.
OĞULCAN İÇİN İÇİN ÖZEL ODA YAPTILAR
Tuna Ailesi ayrıca evin bir odasını çok sevdikleri Oğulcan Tuna'ya ayırdı. Oğulcan'ın fotoğrafları, bisikleti, elbisleri ve kullandığı eşyalarla donatılan odanın hiç bozulmayacağını belirten baba Ahmet Tuna, "Oğlumun hatırası ile yaşıyoruz ve bu oda ölünceye kadar duracak. Acımız büyük, unutmak mümkün değil. Odaya ona ait eşyalarını yerleştirdik. Biz yaşadığımız sürece odasında eşyaları ve hatırası yaşayacak" dedi.
'GELİNLİK KIZIM DAHA 19'UNDAYDI'
İkinci patlamanın civarındaki PTT binası karşısında gümrük komisyonculuğu yapan ağabeyi Okan Çalım'ın yanında çalışan 19 yaşındaki Ayten Çalım'ın annesi 64 yaşındaki Edibe Çalım da 'Kara gözlüm Ayten'im' diye fotoğrafını elinden düşürmediği kızı dediği kızının fotoğrafını öpüp kokluyor. Anneler Günü'nde çok sevdiği kızı yanında olmayan gözü yaşlı anne, kızının unutmadığını belirterek, "Benim gelinlik kızım henüz 19 yaşındaydı. Olay yerinde üç gün cenazesini aradık. Gençlerimizi şehit verdik. Şehitleri düşünsünler, onlar için dua etsinler. Patlamanın yaşandığı gün 11 Mayıs'ta yürüyüş yapın ve onlara Fatiha okuyun" dedi.
'KARDEŞLİĞİMİZ BOZULMAMALI'
İlk patlamayı duyar duymaz evden çıkarak otomobiliyle olay yerine giderken PTT yakınındaki ikinci patlamada hayatını kaybeden 40 yaşındaki Hakan Çalım'ın 19 yaşındaki oğlu Ali Çalım da olayı yapanların en ağır cezaya çarptırılmalarını isterken, sağduyu çağrısı yapıp kardeşliğe vurgu yaptı. Reyhanlı İlçesi'nin aslında çok sessiz ve sakin bir şehir olduğunu ifade eden Çalım şunları söyledi:
"3 yıldır aramızda bulunan Suriyeliler ve ülkelerindeki savaş ile birlikte çok etkilendik. Patlamadan sonra Hatay'da kardeşlik bozulmaya başladı, bu da tüm Hatay için çok kötü oldu. Biz kardeşçe yaşayan Hatay halkı olarak bu birlik ve beraberliğimizin kardeşliğimizin bozulmamasını istiyorum. Bu olayı bir daha yaşamamak için devletimizin her türlü tedbiri almasını istiyoruz. Olayı yapanlarında en ağır cezayı almalarını istiyorum."
Kardeşi Sedat Çalım ise patlamayı yapanların, El kaide ya da farklı terör örgütü gibi kim varsa, tüm uzantıları ile tespit edilip sorumluların en ağır cezaya çarptırılmalarını istedi. 33 KİŞİ YARGILANIYOR
Reyhanlı'daki çifte patlamada 5'i çocuk 52 kişi ölmüş, olayın heyecanı ile de bir kişi kalp krizinden yaşamını yitirmişti. Reyhanlı'nın Suriye'ye açılan kapısı Cilvegözü'nde ise 5 Türk ile 13'ü Suriyeli olmak üzere 18 kişi ölmüştü. Ölenlerin yanısıra ilçe merkezindeki patlamada 130 kişiyi öldürmeye teşebbüs, 2'si ağır 25 kişiyi yaralamakla suçlanan 15'i tutuklu, 11'i tutuksuz, 7'si firari 33 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüş, ÖYM'lerin kapatılmasının ardından ise dava dosyası Hatay'a gönderilmişti. 26 Mayıs'a gün verilen davaya 30 Nisan'da yapılan 'resen celse' ile Hatay 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yetkisizlik kararı verilip dosya Adana'ya gönderilmişti. Cilvegözü patlaması ile ilgili olarak da 5'i Suriyeli biri firari 6 kişi hakkında açılan dava da devam ediyor.
YAŞAMINI YİTİRENLER
11 Mayıs 2013'de ilçe merkezindeki 2 ayrı patlamada Türk vatandaşlar M. Koray Cüneydioğlu, Oğulcan Tuna, M. Ali Karakaş, Nihat Özdemir, Turgay Güdük, Selim Arslan, Elif Kanlı, Abdo Ersürer, Mehmet Ali Şamlıoğlu, Nihal Şimşek, Ahmet Uyan, Azize Yumuşak, Abdulkadir İşcan, Hüseyin Çolak, Mehmet İri, Saliha Dereceli, Yusuf İşgör, İbrahim Çelik, Murat Yelliz, Hakan Çalım, Tahir Yumuşak, Ahmet Ceyhan, Meryem Zor, Fidan Zor, Mustafa Ayaz, Ahmet Okyay, Kadriye Alyar, Ahmet Hamdi Bozkaya, Kemal Akıncı, Halil Erdemci, Fehmi Karaca, Nadire Kuvvet, Ayten Çalım, Sedat Pişen, Mustafa Kaya, Ayşe Gül Kırar, Zahide Kuday, Kemal Baz, Mehmet Taş, Hüseyin Ozan, Mehmet Ali Diken, İbrahim Yaşar, Fatma Nur Erboz, Vahit Altuntaş, Hakan Kurtulan, Mustafa Kuday ile Suriyeli Ahid Nehhal Hassan, Zafer Alshabb, Ratibe Betar, Muhammed Mehdi, Ayşe Sabana ve Ammer Al Hasan hayatını kaybetmişti.

FD(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)