İZNİK (Bursa), () - BURSA'nın İznik İlçesi'ne bağlı Elmalı Köyü'nde, 130 yıl önce yapımında tek bir çivi dahi kullanılmayan Çivisiz Cami, bir yıl süren röleve ve restorasyonun ardından ibadete açıldı.
1864 yılındaki Kafkas sürgününde Batum Acara bölgesinden İznik İlçesi'ne 25 kilometre uzaklıktaki Elmalı Köyü'ne yerleşen muhacirlerin, Karadenizli ağaç ustalarına 1884 yılında yaptırdıkları tamamı ahşap ve çivi kullanılmadan inşa edilen cami, 2004 yılına kadar hizmet verdi.
Yeni yaptırılan caminin açılmasıyla birlikte kaderine terk edilen tarihi caminin, 2013 yılında bazı bölümlerinde esneme ve açılmalar olduğu tespit edilerek İl Özel İdaresi tarafından röleve ve restorasyonu yapıldı. Bir yıl süren çalışmaları tamamlanan caminin açılışını Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanı Vali Yardımcısı Bilal Çelik gerçekleştirdi.
Vali Münir Karaloğlu, caminin nadide bir eser olduğunu söyledi. Ağaç, ağaç üstüne geçirilerek yapılan caminin beton camilere göre ömrünün daha uzun olduğunu belirten Vali Karaloğlu, İzniklilerin camiyi kullanarak yaşatmasını istedi.
"ATA YADİGARINI KORUDUK"
Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanı Vali Yardımcısı Bilal Çelik ise, çivisiz camiden iki yıl önce haberdar olduklarını ifade ederek, "Hemen karşısına yapılan yeni betonarme camiinden sonra burasının yok olduğunu gördük. Ata yadigarı eseri korumak ve yeniden ayağa kaldırmak üzere harekete geçtik. 6-7 ay süren rölöve ve restorasyon projesi çalışmalarının ardından 2014 yılında camiinin onarımına başladık. 6 ay gibi kısa bir sürede camiinin restorasyonunu tamamladık. Tarihi camii Bursa Valiliği'nin katkılarıyla 541 bin liraya yeniden canlandı" dedi.
Çelik, vatandaşların burada namaz kılarak camiyi yaşatması gerektiğini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI