İNGİLTERE'de yaşayan ünlü ressam Filiz Kahraman, Soma'daki maden faciasında yakınlarını kaybeden ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Black' adlı proje kapsamında, vatandaşların yüzlerine siyaha boyayarak kendisine gönderdiği fotoğrafların resmini yaparak sergi açacak. Londra'da ve diğer kentlerde açılacak sergilerle Soma'daki acılı ailelere destek olunması amaçlanıyor.
İngiltere'den başlayan ve birkaç gün içinde sosyal medya aracılığıyla birçok ülke insanına ulaşan 'Black' projesine katılanlar, kömür karasına boyanmış yüzlerinin fotoğraflarını ressam Filiz Kahraman'a iletiyor. Yoğun bir çalışma sürecine girerek, gelen tüm fotoğrafları resmeden Kahraman, İngiltere'de bir sergi açarak, gelirini Soma'daki acılı ailelere bağışlayacak. Dünya genelinden gelen 100 den fazla fotoğrafı resmeden Kahraman'a yaşları 50 ila 80 arasında değişen sanat öğrencileri de yardım ediyor. Madencilerle ilgili resimlerin de çizildiği projede tüm resimler siyah beyaz.
Ressam Filiz Kahraman, Black isimli projeye en çok Türkiye'den ve İzmir'den katılım olduğunu, Karadeniz Bölgesi ve İstanbul'un İzmir'i takip ettiğini söyledi.
Kahraman ayrıca, Macar sanatçılarla, İngiltere ve Fransa'da yaşayan Türk sanatçılarının projeye katkı koyduklarını, Rus ve İran vatandaşlarının da yoğun ilgisiyle karşılaştığını belirtti. Kahraman, Türkiye'den birçok ünlü ismin de kendisine destek olduğunu belirtti. Sergide, destek olan birçok ünlü yazar ve şairin Soma için yazdığı şiir ve makalelerin de yer alacağını belirten Kahraman, projenin, duyarlı tüm vatandaşların ve sanatçıların buluşma noktası olduğunu ifade etti. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'ne layık görülen, Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kış Uykusu' filminin önde gelen oyuncularından Tamer Levent'in de yer aldığı projede, tiyatro oyuncuları, opera, bale, fotoğraf sanatçıları, müzisyen, yazar ve şairlerden oluşan 50'ye yakın kişi gönüllü olarak katılıyor.
İlk sergisini 4 Haziran 2014 tarihinde Londra Redbiridge'deki Mossford Green Primary Scool Sergi Salonu'nda açacak olan Kahraman, daha sonra seri olarak birçok yerde açmayı planlıyor. 4 Haziran saat 15.30'da açılacak olan sergide Soma için bir yardım kutusu da konulacak.
İkinci sergi ise Compton Crescent bölgesindeki Türk derneği Bozca-Der'in sergi salonunda açılacak. Sergiye İzmitli müzisyen Barkın Tarim'da katılıyor. Londra' da faaliyet gösteren Türk derneklerinin katılımı ve desteğiyle yapılacak konserde sahneye çıkacak olan Barkın Tarim, projeye destek olan gönüllü sanatçılardan. Resimler konser öncesi açık arttırma yoluyla da satışa çıkarılacak. Resimlerden ve konserden elde edilen gelir, Soma felaketinde yakınlarını kaybeden ailelere ve o ailelerin çocuklarının eğitimine bağışlanacak.

(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)