Serkan ÖZDEMİR / SOMA (Manisa), ()- MANİSA Soma'daki maden faciasında imam nikahıyla 11 aydır yaşadığı eşi Ramazan Sökmen'i kaybeden Emine Elibol, iki çocuğuyla ortada kaldı. Eşinin son kez giydiği kıyafetlere sarılıp gözyaşı döken Elibol, resmi nikahları olmaması nedeniyle ölüm aylığı, maddi yardım ve tazminat gibi haklardan yararlanamadığı için hukuk mücadelesi başlattığını söyledi.

Soma'daki maden faciasında eşlerini kaybeden imam nikahlı kadınlar, ölüm aylığı, maddi yardım ve tazminat haklarından yararlanamıyor. İmam nikahlı eşler, resmi nikahlı kadınlarla aynı haklardan yararlanabilmek için yargı yoluna gidiyor. Bu kadınlardan biri de 39 yaşındaki Emine Elibol. Elibol, kendisi gibi başından bir evlilik geçen maden işçisi Ramazan Sökmen ile 11 ay önce imam nikahıyla hayatını birleştirdi. Ancak, bu mutlulukları, 13 Mayıs'ta Soma'daki kömür ocağı faciasında Sökmen'in ölümüyle son buldu. İki çocuğuyla ortada kalan Elibol, resmi nikahları olmadığı için ölüm aylığı, maddi yardım ve tazminat gibi hiçbir haktan yararlanamadı. Gelen yardımlarla yaşamını sürdürdüğünü belirten Elibol, "Eşimle Soma'nın aynı köyünden olduğumuz için tanışıyoruz. Kendisinin boşanma davasını beklediğimiz için resmi nikah yapamamıştık. Benim de boşanmadan sonra bir bekleme sürem vardı, kaklkmasını bekliyorduk. Bu hukuki süreçler için resmi nikah yapmakta geciktik. Resmi nikah için gereken kağıtlar eşimin ölümünden 15 gün sonra geldi. Eşim 15 gün daha yaşasaydı şu anda resmi nikahlı olacaktık. Resmi nikah yapmak için muhtarlıkta bazı belgelerimiz var. Onun bana baktığına, kendisinden başka bir güvencem olmadığına dair bazı bilirkişi raporlarım da var. Ancak, buna rağmen resmi nikah olmadığından eşimin ölüm aylığını alamıyorum. Hiçbir şekilde bana aylık bağlanmayacağını söylüyorlar. Biriken, gelen yardımlardan yararlanabilirmiyim onu da bilmiyorum. Evim kira. Şu anda bana gelen yardımlarla yaşıyorum. Hayatımı öyle devam ettiriyorum. Yasal yollara başvurdum. Ancak, bu süreçte 5 yıl sürer deniyor. Bu arada ben ne yapar nasıl geçinirim bilemiyorum. Çocuklarımla başımı sokacak bir ev istiyorum. İş istiyorum" dedi.

"GÖNÜLLÜ AVUKATIMLA DAVA AÇTIK"

Manisa Barosu'nun tayin ettiği gönüllü avukatı Vedat Erdem ile gerekli davaları açtıklarını belirten Elibol, "Bu sadece manevi tazminat davası. Maddi tazminatı alıp alamayacağım kesin değil. Bir de destekten yoksunluk davası açıyoruz. Artık hangisi sonuçlanır, hangisi sonuçlanmaz onu bilemiyoruz. Böyle bir yasal süreç başlatmış durumdayız. Eşimle 11 aydır beraber yaşıyorduk. Ben onu bu kapıdan geçirip, işe gönderdim. Aynı yerde yaşıyoruz. Nasıl olurda bunu ispatladığım halde onun haklarından yararlanamıyorum Bizim gibi imam nikahı ile yaşamak zorunda kalanları koruyan bir kanun yok ki" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI