TOKAT'ın Reşadiye İlçesi'ne bağlı Yolüstü Köyü sakinleri, köy sınırları içerisine yapılan ikinci taş ocağını protesto etti.
Reşadiye İlçesi'ne 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm beldesi ilan edilen Yolüstü Köyü sınırları içerisinde bulunan Er Tepesi'ne özel bir firma tarafından taş ocağı kuruldu. Bölgeye ilk kurulan taş ocağını geçtiğimiz yıl protesto edip yol kesen köylüler, aynı bölgeye yeniden farklı bir taş ocağının kurulmasını protesto etmek için eylem düzenledi. Nüfusu 2 binin altında olması nedeniyle kapatılan belediye önünde toplanan yaklaşık 500 kişi 'Taş ocağına hayır', 'Bu nasıl turizm bölgesi' ve 'Devlet bize ses ver' pankartı açtı. 'Taş ocağı istemiyoruz' sloganı atan köylüler adına basın açıklamasını Fatih Yılmaz okudu.
'CAN GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKE ALTINDA'
Köy sınırları içerisinde yapılan taş ocaklarını protesto etmek için bir araya geldiklerini söyleyen Yılmaz, "Bildiğiniz gibi köyümüzde bir adet taşocağı ve iki adet HES santrali varken şuan ikinci bir taş ocağı açılmaktadır. Biz bu taş ocağının açılmasını kesinlikle istemiyoruz. Çünkü bölge, 2010 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile turizm bölgesi olarak ilan edildi. Bu taş ocağı ile birlikte bölgede tarım imkansız hale gelmiştir. İçme suyu kaynaklarımız bu bölgeden beslendiği için kurumak üzeredir. Faaliyetin ana kaynağı olan Ertepesinin tam altında HES tüneli mevcuttur ve taş patlamaları ile birlikte bu tünelin patlama riski olup bu tünelin alt kısımındaki ziraat bahçelerimizdeki insanların can güvenliği tehlike altındadır. Bu tepe bölgenin en yüksek tepesi olması nedeniyle yaban hayvanlarına ev sahipliği yapmaktayken taş kırma faaliyetleri ile birlikte yaban hayvanları bölgeden yok olup gitmiştir. Bu saydığımız sebepler çok açıkken, bu taş ocağına izin veren yetkililerin durumu yerinde inceleme yapmadan çalışma ruhsatı ve izni verdiği açıktır. Biz buranın tekrar incelenmesini istiyoruz" dedi.
Eyleme katılan köylüler ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'yi her seçimde desteklediklerini söyleyerek, bu durumun düzeltilmesini istedi. Yapılan basın açıklamasının ardından bazı köylüler taş ocağının açılmasına izin verdiklerini iddiasıyla eski belde belediye başkanı Talip Çetin’e tepki gösterdi.

FOTOĞRAFLI