Mehmet TÜRK/ DİYARBAKIR, () - DİCLE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç kesimi ile birlikte seçim döneminde bu kadar etki yaratacağını düşünemediklerini belirterek, ağaç kesimi ile ilgili haberlerin de reyting için yapıldığını söyledi. Saraç, "Belki negatif haber yapabilir, ama Diyarbakır'ı reyting uğruna harcamayalım. Yani gündemimizde seçim var, şu veya bu var diye ağaçları keselim gibi bir niyetimiz yok" dedi.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve Rektör Yardımcısı Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün ile bazı uzmanlarla birlikte Hevsel Bahçeleri'nde ağaç kesimiyle ilgili basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
KOMİSYON KURULDU
Ağaç kesiminin 2-12 Şubat arasında yapıldığını belirten Prof. Dr. Saraç, "Bu süre içerisinde asgari mühadale edilerek kesim durdurulmuştur. Şimdi bir komisyon oluşturduk. Belediye ile de konuştuk. Onlardan bir yetkili de komisyona dahil oldu. Oraya ekilebilecek ağaçlar belirlenecek. Bizim tespitimize göre 600-700, belediyenin yaptığı tespite göre de 900 ağaç kesilmiş ve belediye bu sayıya göre ceza kesmiş" dedi. AĞAÇ KESİMİ HABERLERİ REYTİNG UĞRUNA YAPILIYOR
Basında çıkan haberlerin reyting uğruna yapıldığını savunan Saraç şunları söyledi: "Reyting uğruna Diyarbakırımız'ı harcamayalım. Belki negatif haber reyting yapabilir. Ama artık Diyarbakır'ın gerçek haberle gündeme gelmesi lazım. Gerçeğin bir bölümünü alıp yeterince zikretmezsek, burası negatif olarak algılanır. Negatif algılanınca da turist gelmez, turizm gelişmez."
Ağaçların kesilerek yerine villaların yapıldığı yönündeki bir soru üzerine, Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, "Bizim dönemimizde ağaç kesilip villalar yapılmadı. Üniversitenin önceki yönetimi tarafından yapılmış" diye yanıtladı. AĞAÇ KESİMİNİN SEÇİMLE BAĞDAŞTIRMADIK
Bir gazetecinin, 'Yaklaşan seçim dönemi, hükümet ile farklı kesimler arasındaki gerilim ve çatışma had safhadayken, Gezi olayları yeni yatışmışken, ağaç kesiminin manidar olacağını ekibiniz düşünemedi mi?' sorusuna Rektör Saraç, "Hayır hiç düşünemedik. Neden düşünmedik? Belediye kayıtlarında da var. 2 yıl önce bir yangın riski atlattık. Allah korusun bir kişinin, bir hastamızın burnunun kanaması yangında büyük tehlike ki, bunu seçimle, şuyla, buyla yada başka bir şeyle bağdaştırmadık. Çünkü amacımız hedefimiz belli. Oradaki alanın rehabilite edilmesi, okaliptus ve benzeri ağaçların dikilmesini istiyoruz. Yani gündemimizde seçim var, şunu buraya çekelim gibi bir niyetimiz yok. Alanın rehabilitasyonu için mevsimi var. Bahar geçmeden dikilmesi gerekir" diye yanıtladı.
BDP LİDERİ DEMİRTAŞ'A YANIT
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün, 'Bu da bir Gezi dirineşidir' sözünün hatırlatılması üzerine Saraç, "Acı olan budur. Üzücü olan budur. Gayet iyi niyetle yapılan bir şeyi, siyasete alet etmeyelim. Diyarbakırımız'ı artık siyasete alet etmeyelim. Diyarbakırımız'ı bir şeyler için harcamayalım. Diyarbakır'a sahip çıkalım. Ordaki açıklamaları çok üzüntüyle izledim. Çok abartılı rakamlarla olayları mecarasından çıkaran açıklamaları üzüntüyle izledim" dedi.
REYTİNG KONUSUNDA FİKİR DEĞİŞTİRDİ
Prof. Dr. Saraç, bir gazetecinin, 'Hiç bir arkadaşımın bu haberi reyting için yaptığını düşünmüyorum' sözüne karşılık ,"Biliyorum sizden kaynaklanmıyor, ama sizden çıkan görüntüler, daha reyting yapar diye kullanılıyor. Bakın sizin reyting için yapmadığınızdan çok eminim. Siz üniversitenin yaptıklarını bildiğinizden eminim. Güzelliklerde taraf olmak lazım. İlimizi, güzelliklerimizi tanıtmakta taraf olmak lazım" diye konuştu.

MT (GG/RT) (FOTOĞRAFLI)