Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyeni Filiz Parlatır, oruç tutanların metabolizmalarının yavaşladığına dikkat çekerek, Ramazan Bayramı'nda bu kişilerin psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girebildiğini ve bu durumun sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Diyetisyen Filiz Parlatır, Ramazan ayının bitmesine rağmen bazı kişilerin, kendilerini hala oruç tutuyor zannedebildiğini, bazı kişilerin ise "Oruç bitti, şimdi yeme zamanı" diyerek aşırı miktarda besin tüketebildiğini anlattı. Parlatır, "Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur. Bu süreç sonrası hızla kilo alabilirsiniz. Ayrıca hazımsızlık ve mide problemleri yaşanabilir. Bu nedenle çok aşırı yemek yememeye ve enerjisi yüksek besinleri tüketmemeye dikkat edelim" dedi.
Ramazan Bayramı'nın aynı zamanda 'Şeker Bayramı' olarak anıldığını anımsatan Diyetisyen Filiz Parlatır, bayramda beslenme, şeker ve tatlı tüketimiyle ilgili şu uyarılarda bulundu:
"Bayramda çok fazla şeker yenilecekmiş gibi bir durum var. Bayramda şeker yerken bu çok abartılmamalı. İkram edilen tatlılara da dikkat edilmeli. Bayram ziyaretinde ikram edilen şeker ve tatlılara çok ilgi gösterilmemeli. Günde 1 porsiyondan fazla tatlı yenilmemeli. Eğer mümkünse bu süreçte sütlü tatlılar tüketilmeli. Ama her zaman sütlü tatlılar ikram edilmiyor bu nedenle ikram edilen tatlıların porsiyonları çok küçük olmalı. Bayram ziyaretlerinde yenilen yemeklere de dikkat edilmeli. Hafif ve salata ağırlıklı beslenmeye özen gösterelim. Sıcak havalarda bayram geçiriyoruz. Çok fazla dışarıda yemek yememeye özen gösterelim. Çünkü dışarıda yenilen yemeklerin mikrobiyolojik olarak bozulma süreci sıcak nedeniyle çok kısa. Evde de yemek tüketilirken uygun saklama koşullarına dikkat edilmeli. Çok yağlı besinler yenilmemeli. Fazla şeker tüketimi susamaya neden olur. Su tüketim ve sıvı alımı çok önemli. Meyve tüketmeliyiz. Şekerli sıvılar dışında taze sıkılmış meyve suları içilmeli. Koyu çay ve fazla kahve tüketiminden kaçınılmalı. Şeker tüketimi ağızda asit miktarının ve bakterinin artmasına sebep olur. Şeker tüketiminden sonra ağız ve diş temizliğine dikkat edilmelidir."

FOTOĞRAFLI