Ahmet ERTAN/AYVALIK (Balıkesir), () - BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'ne bağlı Alibey (Cunda) Adası'nda, kaderine terkedilen Taksiyarhis Kilisesi, Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından müze olarak restore edilerek ziyarete açıldı.
Ayvalık'ın en önemli yapılarından biri olan ve define avcıları tarafından talan edilen tavanındaki mühüre göre, yapımı 1873'e kadar giden Taksiyarhis Kilisesi, uzman resteratörler ve sanatçıların ince işçiliği ve çağdaş mühendislik teknikleri ile yeniden hayata döndürülüp, müze olarak sessiz sedasız açıldı.
Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nın İstanbul ve Ankara'nın ardından üçüncü müzesi olarak kabul edilen yeni müzenin koleksiyonu arasında eski otomobiller, motosiklet ve bisikletler, buharlı iş makinaları, denizcilik araç ve gereçleri, çocuk oyuncakları, bebek oyuncakları, geçmişten günümüzü saat, daktilo ve fotoğraf makinaları modelleri, oyuncak araba modelleri, geçmişten günümüze önemli yapıların modelleri ve maketleri, günlük yaşamda kullanılan ev araç ve gereçlere yer verildi.
Neo klasik mimari üslubundaki tek kubbbeli bazalika tipindeki kilisenin, orijinal yapısı bire bir korunarak, balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ve ikonaları aslına uygun olarak yeniden düzenlenen müzeye, ziyarete açılmasının ilk gününde Ayvalıklılar yoğun ilgi gösterdi. Bakımsızlık nedeniyle viraneye dönen yapının, yeniden Cunda'ya kazandırılmasının turizme olumlu katkı yapması, özellikle kültür turizmini canlandırmasını beklediklerini söyleyen Mimar Müjdat Soylu, "Ayvalık,
Taksiyarhis Kilisesi'in de müze olarak hizmete girmesiyle ilçenin birçok turizm bölgesini kıskandırabilecek kültürel zenginliğe kavuştu. Geçmişimize ve kültürümüze sahip çıkılması, bizleri mutlandırıyor" dedi.
Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nca 2012 yılı başında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yap-işlet-devret usulüyle 49 yıllığına kiralanan Taksiyarhis Kilisesi'nin 9 milyon lira harcanarak restore edildi. Müzenin, 31 Mayıs'ta Türkiye'den ve dünyadan önemli isimlerin katılacağı VIP bir davetle gerçekleştirileceği açıklanmış daha sonra, Soma'daki maden faciası nedeniyle ertelendiği bildirilmişti.
ŞAPEL VE DEĞİRMENİ DE RESTORE ETTİ
Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, daha önce de Ayvalık'ta pek çok restorasyon yapmıştı. Cunda adasındaki harap bir şapeli (Yannis) ve değirmeni de restore ettiren Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, 2007 yılında Coca-Cola'nın CEO'su Muhtar Kent'in anne-babasının adını verdiği verdiği 'Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi'ni hizmete açmıştı. Muhtar Kent, merhum babasından kalan 1300'den fazla kitabı bağışlamıştı.

AE(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)