SURİYE’nin kuzeyinde 3 kantonun ilan edildiği ülkenin kuzeyindeki Rojava bölgesinde Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Genel Başkanı Asya Abdullah, Türkiye'deki seçimlere Suriye Kürtleri'nin de büyük önem verdiğini ve kendilerinin BDP'lileri desteklediklerini söyledi.
Ankara'dan uçakla Diyarbakır'a gelen Abdullah'ı havaalanında BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak ile partililer karşıladı. Abdullah, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler’in yaşadığı Rojava olarak bilinen bölgeden Diyarbakır'a selam getirdiklerini anlatırken, "Rojava'daki kazanımlar bölgenin tümü için önemlidir. Bu kantonlar bütün Kürtler ve bölge halkı için bir modeldir. Bu modelin Ortadoğu halkları için örnek ve model olacağına inanıyoruz" dedi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasına giden Asya Abdullah, DTK Başkanı, Mardin Bağımsız Milletvekili ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile basın toplantısına katıldı. Toplantıya katılan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da, Rojava'da ilan edilen özerk kanton yönetimlerinin umut ışığı ve bir çözüm alternatifi olduğunu, elde edilen başarının kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyledi. Kışanak, şöyle konuştu:
"Kürtler ve Rojava Kürdistanı'nda açığa çıkan irade en kısa zaman da artık Suriye'nin geleceği ile ilgili tartışmaların ana ayağını oluşturacaktır. Çıkış yolu aranıyorsa, Suriye'deki savaş, çatışma, kaosa son verilmek isteniyorsa, Rojava’da hayata geçirilen demokratik model tüm Suriye için de bir örnek teşkil ediyor. Biz de seçimlere gidiyoruz. Rojava'da açığa çıkan başarı, demokratik yönetim, bizlere de bu yeni döneme hazırlanma konusunda güç ve moral veriyor, motivasyonumuzu güçlendiriyor. Türkiye'nin yapması gereken öncelikli olarak bu demokratik yönetimle ilişki geliştirmesi, diplomatik temaslarını artırması ve Suriye tartışmalarının içerisinde Rojava Kürdistanı’nda açığa çıkardığı bu yönetimi de dahil etmesi olacaktır. Burada da yürüttüğümüz barış arayışı çözüm çabaları ne yazık ki istenilen düzeyde ilerlemiyor. Kürt halkı en başta Sayın Öcalan olmak üzere bu görüşmeleri sürdürmek ve bir nihayete erdirmek için büyük bir özveriyle çabalarını sergiliyor. Hükümetin bu konudaki tutumu eksik, problemli ve süreci ilerletme konusunda yetersizdir. Kürt sorunu konusunda, çözüm konusunda bir güven tazelemek istiyorsa Hükümetin öncelikli olarak yapması gereken şeylerden birisi de Rojava da açığa çıkan halkın iktidarına, yönetimine saygı göstermek, onlarla siyasi ve diplomatik ilişkiler geliştirmektir."
Ahmet Türk de "Kuzey Kürdistan'a hoş geldiniz" diyerek başladığı konuşmasında, Kürtler’in 4 parçada büyük mücadele yürüttüğünü ve önemli bir konuma geldiklerini söyledi. Ortadoğu'da Kürtler’in artık büyük bir aktör olduğuna değinen Türk, "Ortadoğu'da Kürtler statüye kavuşmazsa, savaş, ölüm ve acılar son bulmaz. Kürtsüz Ortadoğu'ya barış gelmez" dedi.
Suriye’nin kuzeyinde ilan ettikleri özerk kantonların bölgedeki diğer bütün halkları kapsadığını, bu kesimlerin kantonların içinde yerini aldığını belirten PYD Eş Başkanı  Asya Abdullah ise, Suriye'deki halkların tümünün sorununu, kendi sorunları olarak görüp buna göre çalıştıklarını söyledi. Abdullah, şöyle konuştu:
"Rojava'daki yeni oluşum bütün Suriye halkları içindir. Rojava'da tek partinin sadece PYD olduğunu söyleyenleri oraya davet ediyoruz.. PYD bu kantonlarda sadece kendini diğer partiler gibi temsil eden bir partidir. Rojava'daki proje Suriye halklarına demokrasiyi getirecek. Kimse korkmasın farklı hesaplar peşine de düşmesin. Komşularımızla da ilişki kurmaya, sorunları diyalogla çözmeye hazırız. Dışarıdan Suriye üzerinde çeşitli hesaplar yapanların dönemi sona erdi. Halkın gücünü esas alıyoruz. Rojava bütün saldırılara rağmen birliğini sağladı ve kararını verdi. Bu modele bütün Suriye halkları sahip çıkmalı."
“KUZEY KÜRDİSTAN DA BAŞARILI OLMALI”
Türkiye'de 30 Mart’ta yapılacaki seçimlere de değinen Asya Abdullah, "Kuzey Kürdistan'daki seçim bizim için de çok önemli. Seçim heyecanını aynı şekilde bi zde yaşıyor ve izliyoruz. Rojava’nın bu seçimlerden beklentisi büyüktür. Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de de büyük bir başarı elde edilmeli. Biz Rojava ve PYD olarak BDP ve adaylarını destekliyoruz" dedi.
PYD Eş Başkanı Abdullah, bir soru üzerine Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile aralarında sorun bulunmadığını ilişkilerin düzelmesi için tutumlarını düzeltmelerini istediklerini anlattı. Abdullah, Ankara'da görüştükleri sivil toplum örgütleri ve akademik kurumlara özerk kantonlar konusunda bilgi verdiklerini, hükümet ve devlet düzeyinde kimseyle görüşmediklerini herhangi bir resmi temasla bulunmadıklarını söyledi. Abdullah, bölgelerinde çıkarılan petrolün Türkiye üzerinden pazarlanacağı iddialarına ilişkin olarak “Rojava zengin bir bölgedir. Kkapılar açılırsa imkanlarımız çoktur. Rojava'dan ticaret amaçlı çıkacak çok şey vardır buna petrol de dahildir. Ancak Rojava'nın da ihtiyaçları vardır. Yani karşılıklı ticari alışverişler olabilir. Bunun için hangi komşumuz 'Hazırız' derse onunla ilişkilerimizi geliştiririz" dedi.