Tufan HAMARAT/İZMİR, () - DÜNYA Baptist Kiliseleri Türkiye Temsilcisi ve Proteston Baptist Kiliseli Başkanı Ertan Çevik, çeşitli ülkelerden 500'e yakın Baptist din adamının dünyada ilk kez nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede yapılacak 120 Dünya Ülkesi Baptist Kiliseleri 1'inci Türkiye Kongresi'ne katılacağını belirtip, kongre hakkında bilgi verdi. Fransa'ya Hristiyanlığı İzmirliler'in götürdüğünü aktaran Çevik, kongrenin Anadolu'da İnanç Turizmi'ne büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
İzmir'de 7-11 Temmuz arasında düzenlenecek olan 120 Dünya Ülkesi Baptist Kiliseleri 1'inci Türkiye Kongresi ile ilgili bilgilendirme toplantısı bugün Swissotel Büyük Efes'te yapıldı. Toplantıya, Dünya Baptist Kiliseleri Türkiye Temsilcisi ve Proteston Baptist Kilisesi Başkanı Ertan Çevik, İzmirliler Derneği Kurucu Başkanı Gündüz Kapancıoğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz ile basın mensupları katıldı.
Amaçlarının Türkiye ve İzmir turizmine katkı koymak olduğunu aktaran Kapancıoğlu, kongreye katılmak üzere 120 ülkeden İzmir'e gelecek olan 500'e yakın din adamının ülkelerinde İzmir'i tanıtan birer elçi olacağını kaydetti. Franya'ya Hristiyanlığı İzmirliler'in götürdüğünü aktaran Çevik, kongrenin ilk kez nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede yapılacağını belirtti.
Turizm Bakanlığı'nın 1999 yılında başlattığı İnanaç Turizmi projesinden görev çıkartarak Türkiye'de yer alan Yedi Kiliseler Bölgesi (İzmir, Bergama, Akhisar, Salihli, Alaşehir, Denizli, Selçuk/Efes) tarihi mirasının değerlendirilmesi için çeşitli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Çevik, Müslümanlar gibi Hristiyanlar için de hacı olmanın öneminin büyük olduğunu, bu nedenle Hristiyanlar'ın hacı olmak için Anadolu'ya geldiklerini aktardı.
TÜRKİYE'YE GELMEK İÇİN CAN ATIYORLAR
Projelerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da destek gördüğünü kaydeden Çevik, "Aslında Hristiyanlar Anadolu'ya gelmek için can atıyor. Yurtdışında, Türkiye'ye daha önce gelen ve gelmeyen kişiler arasında çok büyük farklar olduğunu gördüm. Türkiye hoşgörü ülkesi, bunu da ancak burayı ziyaret edenler görebiliyor. Bu anlamda, Türkiye'nin daha çok tanıtıma ihtiyacı var. Bu kongreyle Türkiye'nin tanıtımını amaçlıyoruz. Yurtdışında görüştüğüm din adamları bana 'Nasıl müslüman bir ülkede kongre yaparız?' diye soruyor. Ben de kendilerine, Türkiye'de herkesin özgürce kendi dinini yaşayabildiğini insanların birbirlerine hoşgörüyle baktıklarını anlatıyorum" dedi.
TARİHİ KONGRE
İlk kez düzenlenecek kongrenin tarihi nitelik taşıdığına dikkat çeken Çevik, "Bu kongreyle Kudüs'ten sonra Hristiyan dünyasının en önemli ilk merkezleri olan İzmir ve çevresinde yer alan 7 Kilisiler Bölgesi'nde, 120 ülkeden beklediğimiz turizm hareketleri ve organizasyon ihtiyacına cevap verecek tedbirler de alınmış bulunmaktadır. Hristiyanlar'ın İzmir ve Ege Bölgesi'ne gelerek hacı olmalarını sağlamak, İzmir'in sağlık, turizm, kongre ve İnanç Turizmi'nin merkezi olmasını sağlamak, turizmin 12 aya yayılmasını sağlamak, İzmir'i uluslararası boyutta tanıtmak, başka uluslararası kongrelerin de Türkiye'de yapılmasını teşvik etmek hedeflerimiz arasında. Kongrenin tamamlanmasının ardından din adamları, Anadolu'da kültür turlarına katılacak" diye konuştu.
Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz Anadolu'nun binlerce yıllık insanlık tarihinde çok farklı dinlere inanan insanlara ev sahipliği yaptığını hatırlatıp, tüm değerleri kültürel zenginlik olarak görerek sahip çıktıklarını dile getirdi.

FOTOĞRAFLI