ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, yılbaşı akşamında sınırsız alkol tüketimine karşı uyardı. Fazla alkol alan kişilerin kontrolü kaybettiğini belirten Prof. Dr. Muhsin Akbaba, çok ucuz fiyatlarla 'limitsiz alkol' seçeneği sunulan yerlerden uzak durulmasını önerdi.
Kronik rahatsızlıkları bulunanların yedikleri ve içtiklerine dikkat etmesini isteyen Akbaba, yılbaşı akşamı ve gecesinde kızartma ve kavurma yerine, haşlama ve ızgara çeşitlerini tavsiye etti. Prof. Dr. Akbaba, "Çok fazla çeşit ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık, ishal gibi sağlık sorunlarına yol açacağından mümkün olduğu kadar yağsız ve az çeşit besin tüketilmeli" dedi.
ÖNERİLERİNİ SIRALADI
Yılbaşı gününe kahvaltıyla başlanılmasını ve hiçbir öğünün atlanmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Akbaba, yılbaşı gecesi alkol ve yemek tüketimi ile ilgili şu önerilerde bulundu:
"Akşam fazla yemek yenilebileceği düşünülerek gün içerisinde nispeten düşük enerji içeren besinler tercih edilmelidir. Gün içinde 10-12 bardak su içilmelidir. Dışarıda yenilecek yemeklerin içerikleri bilinmeli, alerjik durumlarla karşılaşmamak için dikkatli olunmalıdır. Alkol alınacaksa yemekle birlikte tercih edilmeli, yanında fazla yağlı meze, kuruyemiş yenilmemelidir. Yeni yıla dışarıda girecek olanların limitsiz meze ve içki seçeneği sunan yerlerden uzak durmaları gerekiyor. Çünkü 'her şey dahil' seçenekleri kontrolü kaybettirebilir. Bu nedenle bu hizmeti sunan yerlere gidilmemelidir. Yatmadan 2 saat önce yemek tüketimi sona ermelidir. Yeni yılın ilk günü 8-9 saatten fazla uyunmamalıdır. Yılbaşı gecesinin ardından güne mutlaka 1-2 bardak su içerek başlanmalı, dengeli bir kahvaltı yapılmalıdır. Yine gün içinde sportif aktivite yapılmalıdır."