Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'daki Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, Soma'da yaşanan maden faciasının dünyada Türkiye açısından olumsuz bir tablo yarattığını söyledi.
Uluslararası basın kuruluşlarının Soma'da yaşanan dramı iş güvenliği ve iş sağlığı açısından olumlu değerlendirmediğini belirten Prof. Dr. Harun Arıkan, "Maden kazası yabancı ülkelerdeki görsel ve yazılı basının gündeminde önemli yer tuttu. BBC, CNN International, ABC, Al Jazaere gibi önemli televizyon kanalarında ve The Guardian, The Independent, The Washington Post ve New York Times gibi önemli yazılı medya kuruluşlarında, yaşanılan insani dram, geniş şekilde ele alındı" dedi.
'EN ÇOK YUSUF YERKEL GÖSTERİLDİ'
Dış dünyada facianın iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından irdelendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Harun Arıkan, şunları kaydetti:
"Dış basında Soma'daki maden ocağında işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normlarının uygulanmadığı, düşük ücretlerle işçi çalıştırıldığı ve kaza sonucu ortaya çıkan durumun, kriz yönetiminde başarı sağlanılamadığı gibi konular uluslararası basında geniş şekilde ele alındı. Dış basında ayrıca iktidar partisi ile muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri arasında karşılıklı açıklamalarda kutuplaştırıcı siyasal söylemlerin, kriz yönetiminde başarısızlığın sebepleri arasında gösterildi. Yabancı görsel ve yazılı medyada kamu görevlisi Yusuf Yerkel'in bir göstericiye attığı tekme en fazla gösterilen karelerden biriydi."

YB(OA/COŞ) (FOTOĞRAFLI)