ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, C vitamini ve mineral tuzlar yönünden zengin olan kuşburnu meyvesinin çay, pekmez, marmelat ve reçel olarak tüketilmesini önerdi.
Karadeniz Bölgesi'nin meyve türü ve çeşitliliği açısından avantajlı olduğunu, bölgede soğuk iklimden sıcak iklime birçok meyve türünün yetiştiğine dikkat çeken ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, Ordu'nun yüksek rakımlı köylerinde hasadı başlayan kuşburnunun faydalarını anlattı. Kuşburnu meyvesinden çay, marmelat, reçel ve pekmez yapıldığını, yılın 12 ayı boyunca kullanılabileceğini belirten Prof.Dr. Karadeniz, "Kuşburnu içerdiği yüksek C vitamini ve mineral maddeler, mineral tuzlar açısından çok faydalı bir meyve türü. Demlenmek suretiyle çayları içilebileceği gibi kaynatılarak pekmezi, marmelatı ve reçeli yapılabilir. Marmelatı kaynatıldıktan sonra ezilerek içerisindeki meyveleri değerlendirilebilir. Kışın hem içerdiği mineraller ve vitaminler açısından insanları kış soğuklarından koruyacak hem de mineral tuzlar açısından çok faydalı olacak bir meyve türü. Kış aylarında tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Kuşburnu sadece kış aylarında değil, 12 ay boyunca çayı, marmelatı, pekmezi, reçeli rahatlıkla tüketilebilecek ve bünye adına istifade edebilecek bir meyve türü" dedi.
Bin 200 metre rakımlı Mesudiye İlçesi'nde ormanlarda organik olarak bol miktarda yetişen kuşburnunun hasadı sürerken, vatandaşlar da topladıkları bu meyvenin pekmez, marmelat ve reçelini yapıyor. Evli ve 5 çocuk annesi Cemile Okutan, ormanlık alandan topladıkları kabuklu kuşburnuyu kilosu 2-3 liradan, yaklaşık 10 saat kaynatılarak yapılan pekmezinin kilosunu ise 15 liradan sattıklarını söyledi.